LABINA Jedinstveni festival umjetnosti i tolerancije nakon kojeg Labinština dobiva mamograf

Festival će začiniti nastupi eminentnih regionalnih umjetničkih imena poput Teatra Exit, Bitef teatra iz Beograda, Grupa teatra, Zijah A. Sokolovića i domaćice Festivala Mije Begović koja nije skrivala ponos i čast što je kao domaćica uključena u ovaj projekt

Labina, festival

 

Festival umjetnosti i tolerancije - LABINA, jedinstveni svjetski festival koji će se održati u starogradskoj jezgri Grada Labina od 19. do 21. svibnja, predstavljen je u ponedjeljak na konferenciji za novinare održanoj ispred Narodnog muzeja Labin.

Ustvrdivši kako osjeća ponos i čast da će upravo Labin biti domaćin ovakvog jedinstvenog festivala u predivnom ambijentu starogradske jezgre, labinski gradonačelnik Valter Glavičić kazao je kako će 'nulti' dan održavanja festivala biti rezerviran za otvaranje obnovljenog Circola uz održavanje predstave Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke naziva 'Bonsai ima kratke grančice'.

- Zahvaljujem Talijanskoj uniji koja je uz Grad Labin najviše pripomogla da se naš teatrino obnovi. Znamo svi kako je bilo tijekom pandemije, te smo evo dočekali i službeno otvorenje i kraj radova, a taj kraj je zapravo samo početak jedne divne priče na svjetskoj razini - istaknuo je Glavičić dodavši kako se Grad 'spletom sretnih okolnosti povezao s prvakinjom Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Sonjom Damjanović te uspjeli realizirati ovakav jedinstveni projekt'.

Po njegovim riječima, osim vrhunske umjetnosti, festival će imati i cijeli niz događanja u kojima će sudjelovati upravo labinska djeca kroz nastupe dramske sekcije naše srednje škole Mate Blažina ali i kroz nastupe Umjetničke škole Matka Brajše Rašana.

- Sve to, uz vrhunsku umjetnost, kulise grada ali i humanitarnu notu vjerujem kako ćemo ponuditi nešto što definitivno izlazi van okvira Labina, Istre i Hrvatske - zaključio je gradonačelnik Glavičić.

O festivalu su govorili umjetnička direktorica Festivala Sonja Damjanović te savjetnik za kazališnu i kulturnu suradnju Miran Hajoš koji su istaknuli kako je Festival Labina zapravo eklektički festival, prvenstveno izvođačkih umjetnosti, koji spaja ideje i stvaralaštvo različitih vidova kulture u jednu poruku - poruku Tolerancije.

Radi se o festivalu visoke umjetničke kulture koji je podržalo i Ministarstvo kulture i medija što daje jedno posebno priznanje, poručili su dodavši kako će se u sklopu festivala održati okrugli stol 'Art is The Power of Tolerance' s eminentnim sudionicima iz više zemalja.

Festival će začiniti nastupi eminentnih regionalnih umjetničkih imena poput Teatra Exit, Bitef teatra iz Beograda, Grupa teatra, Zijah A. Sokolovića i domaćice Festivala Mije Begović koja nije skrivala ponos i čast što je kao domaćica uključena u ovaj projekt.

- Izuzetno sam počašćena što sam zamoljena da budem domaćica ovog festivala koja se prigodno zove Labina. Na samom početku pregovora zamolila sam da odigram 'Sve što sam prešutjela', svoju monodramu koja je nastala kao zahvala nakon jednog preventivnog pregleda dojke koji je srećom bio dobar. I naišla sam na nevjerojatan odaziv, prvenstveno zahvaljujući gradonačelniku Glavičiću i načelnicima općina Labinštine - istaknula je glumica Mia Begović. Dodala je kako je ovo jedinstveni festival na svijetu gdje će se od ovog festivala kupiti mamograf za sve žene Labinštine i mislim da se ovakav odaziv stvarno nikad nije dogodio.

Kako se čulo, u narednim godinama namjera je povezati se s najboljim europskim festivalima radi razmjene programa. Time se potvrđuje želja da 'Labina', osim ugošćavanja priznatih umjetnika, ima i vlastitu produkciju kojom će gostovati na drugim svjetskim festivalima promovirajući Labin.

 

Hina

 

Povezane vijesti