MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA Javni poziv za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske objavilo je 28. ožujka 2022. Javni poziv za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2022. godini, a rok za prijavu je do 29. travnja 2022. godine

Slike u muzeju, ilustracija.

 

Ministarstvo i u ovoj godini nastavlja s komplementarnim modelima potpora primarno usmjerenima prema samostalnim umjetnicima i neovisnim profesionalcima, ali i drugim dionicima u području kulture.

Navedenim Javnim pozivom dodjeljivat će se potpore za umjetničko istraživanje i edukaciju umjetnika, realizaciju novih radova, prezentaciju rada te poticaji za autorski rad na samostalnoj izložbi.

Kroz trajni dijalog s klasterom strukovnih udruga koje djeluju u području vizualnih umjetnosti, ministarstvo nastoji identificirati potrebe vizualnih umjetnika te kontinuirano poticati njihov rad i stvaralaštvo u okolnostima pandemije bolesti covid-19 kao i posljedicama dvaju snažnih potresa koje su uvjetovale smanjenu mobilnost umjetnika te su znatno otežale ili onemogućile njihov rad u prethodnim godinama. Od prvog natječaja objavljenog u lipnju 2018. godine, kojim je prepoznata potreba za dodatnim poticajem razvoju vizualnog stvaralaštva, javnim su pozivima za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika dosada, uključujući 2021. godinu, dodijeljene 353 potpore u ukupnom iznosu od 5.975.275,00 kuna. U skladu s godišnjim praćenjem i evaluacijom programa, mehanizmi potpore sa svakim se sljedećim natječajem dodatno razvijaju i unapređuju prateći nove pojave u suvremenom vizualnom stvaralaštvu kako bi se identificirale potrebe i područja koja je potrebno dodatno stimulirati.

 

Izvor: Culturenet.hr

 

Povezane vijesti