CENTAR ZA KULTURU MAKSIMIR Svečani koncert povodom 195. rođendana Hrvatskog glazbenog zavoda

S gotovo dva stoljeća tradicije orkestralnog muziciranja te neprekidnim djelovanjem od 1955. godine, Društveni orkestar HGZ-a jedinstven je amaterski ansambl u Hrvatskoj

Hrvatski glazbeni zavod, koncert

 

Centar za kulturu i informacije Maksimir s radošću vas poziva na svečani koncert povodom 195. rođendana Hrvatskog glazbenog zavoda, koji će se održati u četvrtak, 28. travnja 2022. godine u velikoj dvorani Centra, Švarcova 18, s početkom u 19.30 sati.

Na koncertu će Društveni orkestar HGZ-a i Društveni komorni ansambl HGZ-a izvesti djela W.A. Mozarta, J.Haydna, J. Fučika, A. Rubinsteina, J. Straussa, H. Steffena i mnogih drugih.

S gotovo dva stoljeća tradicije orkestralnog muziciranja te neprekidnim djelovanjem od 1955. godine, Društveni orkestar HGZ-a jedinstven je amaterski ansambl u Hrvatskoj. U njemu iz ljubavi prema glazbi sviraju liječnici, pravnici, znanstvenici, pedagozi, stručnjaci raznih područja koji su u mladosti stekli osnovnu glazbenu naobrazbu, a često im se pridružuju i umirovljeni glazbenici koji se ne žele rastati od aktivnog muziciranja.

U teškim vremenima pandemije i potresa, s matičnom zgradom koja je stradala i u procesu je dugotrajne obnove, orkestar je nakon gotovo dvije godine prisilne pauze razumijevanjem Centra za kulturu Maksimir pronašao svoj privremeni dom, u kojem će se 28. travnja predstaviti koncertom pod ravnanjem stalnog dirigenta Zorana Juranića. Na koncertu će nastupiti i Komorni ansambl HGZ-a, a gudački orkestar izvesti će niz menueta iz pera Josepha Haydna i Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Društveni komorni ansambl HGZ-a djeluje u okviru Hrvatskog glazbenog zavoda od 2013. godine kao spoj amaterskog i profesionalnog glazbenog druženja odrzavajući pet do osam koncerata u sezoni. 2020 godine ansambl je proslavio 20. godišnjicu svoga djelovanja. Ansambl izvodi djela hrvatskih i stranih glazbenih velikana pisanih za manje komorne sastave, od dua do okteta te salonsku glazbu skladanu za salonske ansamble.

Do sada ansambl je gostovao u Lipiku, Ivanić Gradu i Zaprešiću. Umjetnička voditeljica ansambla je mr. art. Vesna Sepat Kutnar, pijanistica i profesorica klavira na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu.

 

Izvor: Centar za kulturu i informacije Maksimir

 

Povezane vijesti