Prikazan film ‘Donbas’ Sergeja Loznice

Ukrajinski film ’Donbas’, nagrađivanog redatelja Sergeja Loznice, prikazan je u ponedjeljak u povodu obilježavanja Dana Europe, 9. svibnja u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu

Izvanredni i opunomoćeni ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasyl Kyrylych.

 

Prije projekcije izjavu novinarima su dali hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i izvanredni i opunomoćeni ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasyl Kyrylych.

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako su hrvatski kulturni djelatnici i umjetnici, isto kao što su hrvatska država i Vlada stale uz Ukrajinu od samoga početka, pokazali veliku solidarnost.

Pokrenuli su se filmaši i kolege u području nakladništva koji su uglavnom imali kontakte ili surađivali s Ukrajincima, napomenula je.

Mi se, naglasila je ministrica, trudimo provesti programe pomoći i slanja pomoći Ukrajini te što bolje integrirati ukrajinske izbjeglice koje dođu u Hrvatsku i pomoći im da se ovo teško razdoblje nekako preživi.

- S Ukrajinom imamo dobru suradnju na području filmske umjetnosti, ali i u drugim područjima - napomenula je Obuljen Koržinek i dodala kako je u četvrtak održala Zoom sastanak s ukrajinskim kolegom Aleksandrom Tkačenkom gdje su rekapitulirali pomoć u području kulturne baštine koju su dali naši stručnjaci te pitanje nabave knjiga koja će se realizirati.

Podsjetila je i kako su hrvatski filmski djelatnici surađivali s Ukrajincima još prije rata serijom ‘Šutnja’ te filmom koji će biti prikazan u Cannesu, što ga je koproducirala Anita Juka.

Filmaši su pokazali da su Ukrajinci umjetnici s kojima vole i mogu surađivati u dobrim projektima, dodala je.

Izvanredni i opunomoćeni ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasyl Kyrylych poručio je kako je zahvalnost ključna riječ za ovaj događaj.

- Sjećam se riječi velikoga Hrvata, oca hrvatske književnosti Marka Marulića: Bogu budi hvala, ki nebesa skova i svako ostalo - dodao je.

- Za vas Hrvatice i Hrvate, za Hrvatsku imam najjaču riječ, a to je: Hvala vam! - rekao je veleposlanik.

- Hvala na različitim idejama i na snažnoj potpori - rekao je dodavši kako je jedna mala zemlja dala veliku potporu velikoj zemlji Ukrajini.

Kyrylych je ocijenio kako se na području filmske umjetnosti razvija vrlo dobra suradnja između Hrvatske i Ukrajine.

‘Donbas’ je antiratni film koji govori o apsurdima, okrutnosti, korupciji, beznađu i preživljavanju. Naknade za prikazivanje filma bit će direktno usmjerene organizaciji 'Filmmakers for Ukraine'.

 

Hina

 

Povezane vijesti