LOVRO POGORELIĆ Koncert 'hrvatskog klavirskog lava' u Centru za kulturu i informacije Maksimir

Lovro Pogorelić prvu je glazbenu poduku dobio od oca Ivana, akademskog glazbenika. Kao dvanaestogodišnjak počeo je raditi s ruskim pijanistom i pedagogom Konstantinom Boginom i već sljedeće godine održao prvi recital

Lovro Pogorelić

 

Lovro Pogorelić, naš proslavljeni pijanist međunarodnog ugleda, u subotu, 14. svibnja u 20 sati, održat će koncert u Centru za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova 18.

'Klavirski talent iz kategorije velikana', kako ga opisuje kritika, izvest će Chaconne - J.S.Bach/F. Busoni te Transcendentalne etide F.Liszta.

Lovro Pogorelić prvu je glazbenu poduku dobio od oca Ivana, akademskog glazbenika. Kao dvanaestogodišnjak počeo je raditi s ruskim pijanistom i pedagogom Konstantinom Boginom i već sljedeće godine održao prvi recital. Redovito koncertira od 1987. godine, širom svijeta, kao solist i uz orkestre. Diplomirao je glasovir 1992. na Glazbenoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Zvjezdane Bašić.

U Parizu se od 1993. godine usavršava pod pokroviteljstvom zaklade Crédit National, gdje je, uz brojne koncerte, snimio i CD s glazbom Modesta Petroviča Musorgskog i Skrjabina.

Posebno se izdvaja Pogorelićev niz recitala u Japanu (Osaka, Nagoya, Tokio), dvije kineske turneje kao i turneja sa Zoltánom Kocsisem i Mađarskom filharmonijom. Nastupao je i u Francuskoj, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Južnoj Americi, Skandinaviji, Rusiji i diljem Europe. Hvaljene albume objavio je za francuske diskografske kuće Intrada i Lyrinx te njemački Denon. Dobitnik je Nagrade 'Milka Trnina'.

Utemeljitelj je i umjetnički voditelj umjetničkog festivala na otoku Pagu PagArtFestivala.

Cijena ulaznice za koncert u Centru za kulturu i informacije Maksimir iznosi 50 kuna, a mogu se kupiti isključivo gotovinom na blagajni Centra jedan sat prije početka koncerta.

 

Fotografija: Josip Portada

Davor Ivanov

 

Povezane vijesti