Zagreb Clown Festival od 12. do 15. svibnja u KUC-u Travno

Međunarodni festival klaunskog kazališta Zagreb Clown Festival održat će se od 12. do 15. svibnja i predstaviti u Kulturnom centru Travno bogat program uz predstave, radionice, film i panel raspravu u kojima će sudjelovati glumci, režiseri i umjetnici iz cijelog svijeta

Klaun, ilustracija.

 

Kako se ističe u najavi, Zagreb Clown Festival jedini je festival u regiji koji u središte dovodi glumačku tehniku kazališnog klauna. U organizaciji Triko Cirkus Teatra, ovaj klaunski festival već treću godinu stavlja Zagreb na mapu svjetske klaunske scene.

Ove godine u Zagrebu će gostovati brojni međunarodni gosti i izvođači iz Belgije, Njemačke, Brazila, Kanade i Hrvatske, a središnja je tema ego i alter-ego, te misao vodilja ‘povratak smijehu u nevremenima’.

Glavni festivalski program uključuje pet predstava domaćih i stranih umjetnika. Predstava ’Zaboravi na Dulcinelu’ (Hrvatska), koju izvode Iva Peter Dragan, Nikolina Majdak, Davorka Horvat i Rok Jurčić, najavljena je kao klaunska dekonstrukcija klasičnih tekstova - od Shakespearea do Šenoe.

Predstava ‘The Heist’ (Belgija), koju izvodi Ralf Wetzel, donosi kritički osvrt o očaju pojedinca u suvremenom svijetu kojeg trese pandemijska groznica. U dvanaestminutnoj klaunsko-plesnoj skici ‘She was a boy’ (Njemačka), berlinska umjetnica Franziska Pack pomišlja i istražuje ideju samooslobođenja od vlastitog identiteta kao žene/muškarca/djeteta.

U programu je i francusko-brazilska predstava ‘Bee my baby’, u kojoj Nonono and Eber alias Guilhem and Jean Pierre, partneri jednako na sceni i izvan nje, dolaze do spoznaje da je najučinkovitiji lijek - smijeh. I tada započinju s piruetama i saltima kojima se i danas, nakon skoro desetljeća, ne nazire kraj.

Kanadska predstava ‘Mullet's Masterclass’ autora i redatelja Allana Turnera predstavlja zombi-vegan klauna Jeana-Paula Mulléta rođenog 1726. i umrlog 1747., koji će s publikom podijeliti scenska znanja i vještine koje je usavršio tijekom svoje stoljetne međunarodne karijere.

Popratni program uključuje glumačku radionicu iz klaunerije poznate britanske komičarke Nole Rae, panel diskusiju ‘O kakvoći zraka između klauna i publike’ te projekciju filma ‘Emmet’ u produkciji Cirk Pozora.

Glavni program održava se u Kulturnom centru Travno, a popratni u Triko Cirkus Studiju, na adresi Vlaška 92, gdje se nalazi i mjesto za druženje uz glumce, simpatizere i zaljubljenike u kazališnu umjetnost, Clown caffe.

Veći dio sadržaja je na engleskom jeziku i prvenstveno namijenjen odrasloj publici. Ulaznice se mogu kupiti na ulaznice.hr ili na blagajni KUC-a Travno.

 

Hina

 

Povezane vijesti