ANIMAFEST ZAGREB Osebujne priče u Velikom natjecanju festivala

Naslovni junaci su snažni mladić s poteškoćama u razvoju i snalažljiva djevojka koji lutaju okolnom prašumom, odbijaju odrasti te bježe od vojnika orvelijanske vlade koja ih želi prisilno civilizirati

Animafest, ilustracija

 

Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb, koji će se održati od 6. do 11. lipnja, u Velikom natjecanju dugometražnog filma donosi sedam osebujnih priča.

Za Oscara nominirani Mamoru Hosoda, najpopularniji redatelj dugometražne anime, u svom zadnjem filmu 'Belle' koji je u Cannesu doživio 14-minutne ovacije, na Animafestu ima hrvatsku premijeru.

U središtu je povučena 17-godišnjakinja koja u virtualnom svijetu postaje velika pjevačka zvijezda.

Na pola puta između pop-glazbenog SF-a i aktualizirane adaptacije 'Ljepotice i zvijeri' te s karakterističnim anime humorom, Belle je realizacija Hosodina 30-godišnjeg sna o adaptaciji omiljene bajke, ističe se u najavi.

Češka redateljica Michaela Pavlátová, za Oscara nominirana dobitnica Zlatnog medvjeda i Annecyjeva Kristala, predstavlja 'Maad, moje sunce', slobodniju adaptaciju romana o ženskom iskustvu života u Afganistanu, složeni prikaz afganistanskog društva 2011., s posebnim osvrtom na položaj žena i djevojčica.

Film 'Prijelaz' Florence Miailhe donosi priču o brat i sestri koji bježe od pogroma i upadaju u niz surogatnih zajednica poput mladih uličara, grotesknih pigmalionskih usvojitelja, cirkusa, kolibe šumske 'vještice' i političkog zatvora.

Dobitnik Animafestova Grand Prixa 2004. Koji Yamamura u Zagreb šalje dugometražni prvijenac 'Deseci sjevera', opisan kao poetični egzistencijalistički film, koji je lišen klasične naracije, ali 'dinamizira strukturu, drži pažnju i uranja u nevjerojatne prizore dostupne samo kinoiskustvu'.

Iz Grčke stižu 'Čuvari vječnosti' Aristotelisa Maragkosa, žanrovska rekombinacija koja se koristi slikom televizijske mini-serije Langolijeri (1995.), adaptacije djela Stephena Kinga.

- Maragkos je najprije sličicu po sličicu na papir ispisao taj neupitno loš, ali zabavan TV film iz 90-ih, potom ga nanovo fotografirao i animirao, te montažom učinio napetijim, kraćim, zanimljivijim i psihološki mnogo uvjerljivijim nego što je ikada bio - dodaje se.

Poljski dokumentarist Tomasz Wolski, koji je više puta u Zagrebu izlagao svoje radove, predstavlja svoj posljednji film '1970' koji tematizira prosvjede u komunističkoj Poljskoj s pomoću arhivskih snimaka i animacije gledatelji, ali iz perspektive tlačitelja.

Filmom 'Yaya i Lennie - Hodajuća sloboda', smještenim u postapokaliptični Napulj te naslonjenim na Steinbeckovu dulju pripovijetku 'O miševima i ljudima' talijanski majstor Alessandro Rak treći se puta natječe u VN dugometražnog filma.

Naslovni junaci su snažni mladić s poteškoćama u razvoju i snalažljiva djevojka koji lutaju okolnom prašumom, odbijaju odrasti te bježe od vojnika orvelijanske vlade koja ih želi prisilno civilizirati.

 

Hina