VRBOVEC Novogradiški slikar Željko Subić sudjeluje na grupnoj izložbi ISKRA

Željko Subić, potaknut promišljanjima ljudske osobnosti kao i poniranjem jednog 'ja' u neko drugo 'ja', u svom prepoznatljivom rukopisu kroz izmjenu snažnih crnih linija stiliziranih lica i ploha boja bilježi osvještavanje i spoznaju višeslojnosti naše ličnosti u radu 'Jedno i drugo ja'

Željko Subić, izložba

 

U ponedjeljak, 11. srpnja s početkom u 19 sati, održat će se svečano otvorenje grupne izložbe ISKRA u prostoru Udruge Artoratorij na lokaciji Ulica Matije Gupca 3, Vrbovec. Nakon toga slijedi domjenak i razgled drugog dijela izložbe u Narodnoj knjižnici Vrbovec na adresi Trg Petra Zrinskog 7, Vrbovec.

- U organizaciji i na inicijativu udruge Artoratorij osmišljena je grupna žirirana izložba ISKRA koja naglasak stavlja na bogatu povijest grada Vrbovca primarno kroz istraživanje djelovanja značajne književnice i prevoditeljice Štefe Iskre Kršnjavi koja je djelovala pod pseudonimom Iva Rod. Selekcija pjesama iz dvije zbirke Ive Rod: 'Pjesme I' 1905. i 'Pjesme II' 1912. godine čini temelj i polazište za niz bogatih, raznovrsnih i nadasve inspirativnih vizualnih interpretacija kojima su se likovni umjetnici iz cijele Hrvatske odazvali na javni poziv za sudjelovanje na izložbi – pojašnjeno je u najavi organizatora.

Najavljeno je da je stručni žiri u sastavu Sonja Švec Španjol, kustosica izložbe Verena Jakuš, osnivačica i predsjednica Udruge Artoratorij, i Ivan Mak, suosnivač i tajnik Udruge Artoratorij, odabrao 23 od ukupno 45 prijavljenih autora za sudjelovanje na grupnoj izložbi ISKRA.

Na izložbi će sudjelovati Sandra Abou Abdo, Margareta Belančić, Ana Bušalić, Barbara Cetina, Andrea Cihlar, Lea Čeč, Larisa Dragelj, Damir Facan-Grdiša, Jasmina Jakopanec, Koraljka Jukić, Vanda Jurković, Martina Kamenečki, Kristina Kinkela Valčić, Krešimir Kveštek, Sara Maksimović, Kate Mandarić Erceg, Vlasta Pastuović Aleksić, Stanka Pinjuh, Darija Stipanić, Željko Subić, Ana Šesto, Dominik Višnjić i Nevena Živić, ukupno 23 umjetnice i umjetnika s 27 selektiranih radova.

Zastupljeni su autori iz različitih dijelova Hrvatske - Vrbovec, Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Varaždin, Kastav, Opatija, Zaprešić, Viškovo, Kastav, Opatija, Donje Vratno, kao i iz različitih generacija – od studenata likovnih akademija do umirovljenih umjetnika.

- Od jedanaest ponuđenih pjesama Ive Rod, selektirane umjetnice i umjetnici intuitivno su odabrali upravo one koje su prepoznali kao poticaj za vlastito stvaralaštvo. Gotovo sve selektirane pjesme poslužile su kao inspiracija za najrazličitije interpretacije realizirane u rasponu od klasičnih medija poput crteža, grafike, slikarstva i fotografije pa sve do objekata, prostornih i interaktivnih instalacija.

I dok su pojedini autori odabrali jedan stih ili segment pjesme koji ih je inspirirao, drugi su više različitih pjesama interpretirali unutar jednog rada ili su pak nakon pomnog istraživanja lika i djelovanja Ive Rod sve doživljeno, proživljeno i spoznato objedinili i izrazili u jednom djelu. Zanimljivost izložbe leži u činjenici da je poveći broj autora povukao paralelu s današnjim vremenom i okolnostima u kojima živimo te našao poveznice s problemima s kojima se Iva Rod suočavala kako u privatnom tako i u profesionalnom životu.

Koliko je poezija Ive Rod bila poticajna za autore potvrđuje i činjenica o raznolikosti interpretacija Zeljko Subić, izložba- i kroz odabir medija i tehnike (fotografija, bakropis, ugljen, tuš, akvarel, pastel, akril, ulje, kolaž, mozaik, glina, drvo), ali i sadržajno – od figuracije (portret, pejzaž…) do apstrakcije – navedeno je u najavi.

Na izložbi će sudjelovati i akademski umjetnik Željko Subić iz Nove Gradiške s čak dva rada, a o njima je kustosica izložbe Sonja Švec Španjol zapisala sljedeće:

- Željko Subić, potaknut promišljanjima ljudske osobnosti kao i poniranjem jednog 'ja' u neko drugo 'ja', u svom prepoznatljivom rukopisu kroz izmjenu snažnih crnih linija stiliziranih lica i ploha boja bilježi osvještavanje i spoznaju višeslojnosti naše ličnosti u radu 'Jedno i drugo ja'.

Kratka poetska proza 'Sinfonija' bila je poticaj većem broju umjetnika za nastanak likovnih djela u različitim medijima. Glazbenu simfoniju i sve njezine posebnosti, kao i vrtlog emocija i spoznaja do kojih slušatelj dolazi upijajući svaku glazbenu misao, Željko Subić u radu 'Ne osjećam se sam' prenio je u simfoniju oblika i boja u harmoničnoj kompoziciji koja je rezultat doživljaja umjetnosti kao duhovne hrane čovjeka. (iz predgovora izložbe Sonje Švec Španjol)

Iz predgovora izložbe kustosice Sonje Švec Španjol:

-I zložba ISKRA u fokus stavlja značajan doprinos Ive Rod kulturi, obrazovanju i umjetnosti grada Vrbovca, a selekcijom pjesama iz njezine dvije zbirke ukazuje se na važnost poezije koja je nažalost danas vrlo često marginalizirana i zaboravljena, posebice među mlađim naraštajima.

Poezija kao vrelo ljepote i bogatstva riječi, nevjerojatnih mogućnosti izražavanja kroz stilske figure, ritam, zvukovne strukture, jezične inovacije, ali i arhaizme pretače se u linije, boje, plohe i forme predstavljenih likovnih radova. Sinergija riječi i likovnosti stvorila je jedinstveni umjetnički doživljaj koji nudi novi pogled na lik i djelo Ive Rod, ali i upoznaje nas s djelovanjem i razmišljanjima suvremenih likovnih umjetnica i umjetnika kroz bogatstvo raznolikih likovnih izričaja inspiriranih jezičnim bravurama, ali i emocijama književnice.

Za kraj, uz citat jedne od predstavljenih autorica na izložbi koja pojašnjava kako je 'radu dala naziv Iskra u svemiru jer uistinu vjeruje da svatko do nas 'zaiskri' svojim životom i bez obzira što život sâm po sebi kratko traje, svatko od nas ostavi trag 'toplo se nadamo da će lik i djelo Štefe Iskre Kršnjavi, ali i svih zastupljenih likovnih umjetnica i umjetnika na ovoj izložbi ostaviti inspirativan trag u vama i potaknuti vas da u različitim vidovima umjetnosti pronađete svoju jedinstvenu iskru tj. poticaj za vlastito djelovanje'.

Izložba ostaje otvorena do 14. kolovoza 2022.


Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti