Zagreb Film Festival od 20. do 23. srpnja na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac od 20. do 23. srpnja prikazat će se izbor iz prošlogodišnjega programa Zagreb Film Festivala (ZFF), a program počinje zagrebačkom pretpremijerom filma austrijskog redatelja Ulricha Seidla "Rimini"

 

Gostovanje ZFF-a na Tuškancu uvod je u jubilarno, 20. izdanje festivala koje će se održati od 23. do 30. listopada.

Uz Seidlov "Rimini", program uključuje hvaljenu belgijsku dramu "Nemirni", finski film razoružavajuće topline "Još samo malo" i provokativnu satiru "Čovjek koji je prodao svoju kožu", najavljuju organizatori.

Film "Rimini", koji će se u rujnu moći pogledati u redovnoj distribuciji, prikazuje raskalašen i usamljen život zaboravljene zvijezde na zalasku karijere. Nekoć popularna austrijska pop-zvijezda živi u talijanskom gradu Riminiju i preživljava na račun stare slave. Svijet mu se počne rušiti kada ga kontaktira kći koju dugo nije vidio i zatraži od njega sav novac koji joj je izbjegavao davati cijelog života.

Finski film "Još samo malo" u režiji Hamyja Ramezana govori o trinaestogodišnjem Irancu Raminu koji s obitelji živi u izbjegličkom centru u Finskoj. Baš kada počne uživati u školskim praznicima, dolazi vijest da je obitelji odbijen azil. Ova nadahnuta posveta tihoj ljudskosti, ljubavi i dobroti djelomično se temelji na redateljevim osobnim iskustvima, ističe se u najavi.

"Čovjek koji je prodao svoju kožu" tuniske redateljice Kaouther Ben Hanije ljubavna je drama s političkom oštricom, koju zbog kritike Zapada i svijeta elitne umjetnosti uspoređuju s "Kvadratom" Rubena Östlunda. Prvi tuniski film nominiran za Oscara prati mladoga Sirijca Sama Alija, koji spletom okolnosti završava kao eksponat u europskim muzejima.

"Nemirni" je moćna ljubavna drama belgijskog redatelja Joachima Lafossea (Izbezumljenost, Nakon ljubavi, Na putu). U intimnom portretu bračnog para, restauratorice Leïle i slikara Damiena, Lafosse se okreće omiljenoj temi – obiteljskoj krizi. Može li brak opstati u okolnostima koje su daleko od idealnih te može li ljubav pobijediti sve, središnja su pitanja filma koji istražuje složen odnos ljubavi i žrtve, umjetničkog genija i mentalnog zdravlja.

 

Hina