Obuljen Koržinek: Dostupnost knjiga pomaže u integraciji ukrajinskih izbjeglica

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je u utorak prilikom primopredaje knjiga ukrajinskih autora Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici kako njihova dostupnost u hrvatskim knjižnicama može pomoći izbjeglicama iz Ukrajine da se lakše integriraju u novu sredinu

 

Primopredaja je održana u sklopu projekta "Ukrajinska knjiga na policama knjižnica svijeta" pokrenutog na inicijativu supruge ukrajinskoga predsjednika Olene Zelenskij.

"Ovo je naš doprinos približavanju hrvatskog i ukrajinskog naroda u ovim teškim vremenima i naš doprinos da se izbjeglice za vrijeme boravka u Hrvatskoj što lakše integriraju i da im pomognemo dostupnošću knjige", izjavila je ministrica.

Glavna ravnateljica NSK Ivanka Stričević rekla je da donirane knjige, koje im je uručilo Veleposlanstvo Ukrajine u RH, predstavljaju bogatstvo koje će se prenositi u budućim vremenima, kada se okonča rat u Ukrajini.

"Želimo pomoći tako da naše knjižnice na najbolji način odgovore na potrebe svojih korisnika, ukrajinskih građana koji su se zatekli u njihovom okružju i da stvore temelje za buduću suradnju", rekla je ravnateljica.

NSK je u znak solidarnosti i potpore Ukrajini pokrenula niz aktivnosti među kojima su besplatan upis u Knjižnicu ukrajinskim izbjeglicama starijim od 16 godina te objava tri specijalne bibliografije i tematska zbirke "Rat u Ukrajini".

Otkup i distribuciju knjiga ukrajinskih autora u hrvatskim knjižnicama pokrenula je, uz Ministarstvo kulture i medija, zaklada AidHub kako bi pomogla tamošnjim izdavačima koji su se našli u teškoj situaciji.

"Cilj nam je nabavljati knjige ukrajinskih nakladnika koji su jako nastradali u ovim ratnim okolnostima. Radimo također i na inicijativi da svaki hrvatski izdavač barem jednu knjigu otisne u Ukrajini kako bi barem malo pomogli spašavanju radnih mjesta u toj zemlji", poručio je Mišo Nejašmić iz AidHuba.

Osim na nabavi knjiga za ukrajinske državljane koji su se pred ratnim razaranjima sklonili u Hrvatsku, AidHub radi na organizaciji ljetnog kampa, u kojem će boraviti 700 djece različitih uzrasta, a najviše će biti maturanata. Vrijeme u kampu provoditi će učenjem hrvatskog jezika.

Ukrajinski knjige nalaze se u već više od 200 knjižnica, kazao je ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič.

"Ukrajinska knjiga ide prema Ukrajincima koji imaju potrebu da čitaju. Knjiga je morska dubina, ona je živa ako se čita", poručio je veleposlanik.

Ovo nije prva takva donacija u Hrvatskoj jer su krajem lipnja knjige ukrajinskih autora donirane narodnim knjižnicama diljem zemlje.

 

Hina