NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU Donacija više od dvjesto ukrajinskih knjiga

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 19. srpnja 2022. održana je primopredaja donacije knjiga na ukrajinskome jeziku, knjiga ukrajinskih autora prevedenih na hrvatski jezik te knjiga o Ukrajini na hrvatskome jeziku – objavljeno je na www.nsk.hr

 

Kako saznajemo iz teksta, ovu značajnu donaciju od više od  200 knjiga glavnoj ravnateljici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc Ivanki Stričević uručio je veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasyil Kirilič. Primopredaji je nazočila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je istaknula potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske ovoj i svim budućim sličnim akcijama.

Pojašnjeno je da je darovanje knjiga Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dio projekta Ukrajinska knjiga na policama knjižnica svijeta, koji je prije dvije godine pokrenula supruga ukrajinskoga predsjednika Olena Zelenska, a koji se početkom rata u Ukrajini nastavlja pod nazivom Ukrajinska knjiga za djecu Ukrajine.

Navedeno je da je glavna ravnateljica NSK predstavila sve aktivnosti koje je Knjižnica kao potporu narodu Ukrajine provela od početka rata, na čemu se veleposlanik Ukrajine zahvalio te istaknuo kako se nada da će se suradnja nastaviti i u budućnosti.

Naposljetku je napomenuto da će darovane knjige pronaći mjesto u fondu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a one s više primjeraka sustavom obveznog primjerka distribuirat će se u ostale sveučilišne knjižnice u Republici Hrvatskoj te u Sveučilišnu knjižnicu u Mostaru u skladu s potrebama.

 

Klaudija Klanjčić