Stalni postav Galerije Ružić u Slavonskom Brodu sada ima rasvjetu prilagođenu slabovidnim osobama

Glavna je svrha ovog projekta povećati socijalnu uključenost za slijepe, slabovidne, gluhe i nagluhe osobe s urbanog područja Slavonskog Broda radi podizanja kvalitete života osoba s invaliditetom

 

U sklopu europskog projekta 'Vidim, čujem, osjećam umjetnost – programi socijalnog uključivanja u Slavonskom Brodu za osobe s invaliditetom kroz prilagođene kulturne sadržaje' krajem lipnja postojeća rasvjeta Galerije Ružić, koja je bila neadekvatna i slaba, zamijenjena je novom, energetski efikasnijom LED rasvjetom koja svojom jačinom, pozicijom te usmjeravanjem pospješuje doživljaj eksponata te umjetničkih sadržaja slabovidnim osobama, ali i ostalim posjetiteljima.

Spomenuti europski projekt provodi Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda s projektnim partnerima Gradom Slavonskim Brodom, Dječjim kazalištem 'Ivana Brlić-Mažuranić', Udrugom gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije te Udrugom slijepih Brodsko-posavske županije.

Glavna je svrha ovog projekta povećati socijalnu uključenost za slijepe, slabovidne, gluhe i nagluhe osobe s urbanog područja Slavonskog Broda radi podizanja kvalitete života osoba s invaliditetom. U sklopu projekta 'Vidim, čujem, osjećam umjetnost', osim prilagođene nove rasvjete, u ožujku ove godine predstavljen je i Muzejski interaktivni vodič za slabovidne osobe.

Spomenuti vodič ima audio sadržaje te vizualno uvećane ikone i tekstove. Aplikacija omogućuje da QR kod pored izložbenih predmeta pokrene audio-vizualni zapis na tabletu s opisom umjetničkog djela, a WiFi određuje lokaciju korisnika te aktivira audio navođenje slabovidne osobe kroz prostor.

Osim prethodno navedenog, radi kreiranja mogućnosti doživljaja umjetnosti slijepim osobama taktilnim osjetilom, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda raspisala je i natječaj za idejno rješenje i realizaciju umjetničkih replika eksponata Galerije Ružić s obzirom da se originali ne smiju dodirivati.

Kreiranje mogućnosti za doživljajem umjetnosti taktilnim osjetilom za slijepe osobe uvelike će doprinijeti njihovoj socijalnoj uključenosti, a sve faze projekta, koji uključuje i brojne kreativne radionice, zabilježit će dokumentarni film koji će se premijerno prikazati početkom iduće godine.

 

Izvor: Grad Slavonski Brod