Inkluzivne projekcije filmova za djecu s teškoćama u razvoju

Brojnoj djeci bio je to i prvi odlazak u kino jer im većina filmskih izdanja nije dostupna na velikom platnu. Naime, najveći dio audiovizualnog stavaralaštva ne sadrži titlove za djecu s teškoćama sluha te naracije za djecu s teškoćama vida

Više od 1200 učenica i učenika osnovnih škola sudjelovalo je u inkluzivnoj projekciji filmova svojih vršnjaka u kinu CineStar AvenueMall u Zagrebu. Među njima je bilo brojne djece kojima je to bio i prvi odlazak u kino jer im većina filmskih izdanja nije dostupna na velikom platnu. Naime, najveći dio audiovizualnog stavaralaštva ne sadrži titlove za djecu s teškoćama sluha te naracije za djecu s teškoćama vida.
Djecu iz Zagreba i Zagrebačke županije na ulazu u kino su pozdravili Đurđica Ivković, predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj, Ankica Nježić, pomoćnica ministra obrazovanja, znanosti i športa, Maja Sporiš, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih teKatarina Milković iz Grada Zagreba, glumac i višegodišnji prijatelj Festivala o pravima djece Goran Grgić, Sanja Urek, pomoćnica ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, Luca Pinjuh, voditeljica posebnih projekata u CineStaru, Mia Pećina, direktorica marketinga CineStara te glavna tajnica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić - Škarica. Uz projekciju u zagrebačkom CineStaru, u još je 9 hrvatskih gradova organizirana besplatna i inkluzivna projekcija za djecu osnovnoškolskog uzrasta.
Na matineji je prikazano ukupno 12 kratkih filmova različitih žanrova koje su proizvele dječje filmske družine iz Zagreba, Orehovca, Šibenika, Zaprešića, Varaždina i Čakovca.
U inkluzivnim je projekcijama 5. izdanja Festivala o pravima djece danas sudjelovalo gotovo 4000 djece iz 10 županija.
Na programu Festivala u kinima CineStar u Zagrebu, Zadru, Šibeniku, Dubrovniku, Rijeci, Varaždinu, Osijeku, Slavonskom Brodu i Splitu te kinu Velebit u Koprivnici inkluzivne su matineje za srednjoškolce koje će prikazati 11 filmova mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Burundija, Filipina, Južnoafričke Republike, Poljske i Slovenije.

Izvor: Jutarnji.hr