Objavljena slikovnica Jurice Pavičića ‘Tri kuće, tri prijatelja’

Prva ilustrirana knjiga za djecu novinara i književnika Jurice Pavičića ‘Tri kuće, tri prijatelja’, slikovnica o prijateljstvu koja je istodobno i triler za djecu, s ilustracijama nagrađivane mlade ilustratorice Klare Rusan, objavljena je u izdanju Profila

Naslovnica slikovnice.

 

Jurica Pavičić jedan je od najproduktivnijih i najcjenjenijih hrvatskih pisaca. Njegov književni opus od ovog je mjeseca bogatiji za djelo za mladu publiku, ilustriranu knjigu za djecu ‘Tri kuće, tri prijatelja’, slikovnicu o prijateljstvu, ali i svojevrstan triler za djecu koja su tek krenula u školu, ističu iz Profila.

Riječ je o autorovoj posveti vlastitom dječačkom odrastanju u kojoj je Pavičić vješto ispričao priču o različitim obiteljima, o tome kako prijateljstva nastaju i razvijaju se, o vjernosti, hrabrosti i poštenju, iza čijeg se naslova krije knjiga o Splitu, knjiga o ulicama u kojima se još uvijek djeca igraju na ulici.

- To je knjiga o svijetu dječje avanture u kojem od letvi, žice, kartona i grana nastaju viteški dvorci, kaubojski logori i utvrde Vukova s Ontarija. Naposljetku, to je posveta pustolovnim dječjim knjigama kakve sam i sam volio kao dijete, a pogotovo jednoj: Junacima Pavlove ulice - rekao je Pavičić.

- ‘Tri kuće, tri prijatelja’ dječja je ilustrirana knjiga, ali, ako znate što inače pišem, nećete biti iznenađeni da je to istodobno i krimić, a pomalo i triler - dodao je.

Knjigu je ilustrirala mlada, ali već nagrađivana i priznata ilustratorica Klara Rusan (Klarxy).

Glavni su likovi priče Serđo, Toma i Roko koji žive u istoj ulici. Serđo Tomu smatra najboljim prijateljem, najviše se s njim voli igrati jer je velik, zna sve o nosačima aviona i dinosaurima, rimskim centurionima i vitezovima iz srednjeg vijeka, a u njegovu se vrtu mogu igrati što god požele. Tomin je najbolji prijatelj Roko jer je velik, zna sve o kompjutorskim igricama i tajnim putevima do školskog krova, a i osmaši sa zidića uvijek ga pozdravljaju. U njegovu je vrtu najbolje igrati se jer poslije ne moraju pospremati. Ali kad se Roko nađe u ozbiljnoj nevolji, Toma mu odluči pomoći.

Ova divna priča sa sretnim završetkom pokazuje snagu prijateljstva, moć poštenja i pruža nadu, poručuju iz Profila.

 

Hina

 

Povezane vijesti