Dodjelom nagrada i završnom predstavom zatvoren 55. PIF

Dodjelom nagrada i izvedbom predstave ’Priča bez kraja’ studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u četvrtak je u Kulturnom centru Travno završen jubilarni 55. međunarodni festival kazališta lutaka PIF

Brane Vižintin, prizor iz predstave ‘Posjetitelj’.

 

Tijekom sedam festivalskih dana publika 55. PIF-a uživala je u 15 predstava u službenom dijelu programa te u 26 popratnih programa - predstava, izložbi, promocija knjiga, lutkarskih radionica, filmskih projekcija i različitih uličnih događanja. U Zagrebu je gostovalo više od 150 lutkara iz 15 kazališta i deset zemalja, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Francuske, Italije, Izraela, Kanade, Poljske, Slovenije, Srbije, Španjolske te Hrvatske.

Jubilarnim PIF-om, kako je istaknuto na dodjeli u KUC-u Travno, dominirale su komorne predstave s dva ili tri glumca, koje su stilski zahvaćale od klasičnog lutkarstva do formi u kojima prevladava naracija, dok su sadržajno ukazale na nastavljenu dominaciju klasičnih bajki i poznatih književnih dijela.

Kao i svake godine, PIF su pratili i dječji i stručni žiri.

Dječji žiri u sastavu Mia Dozan, Ana Magdić i Mila Magdić jednoglasno je donio odluku da se najboljom predstavom 55. PIF-a proglasi predstava ‘Posjetitelj’ Kazališta lutaka Ljubljana iz Slovenije. Glumac Brane Vižintin nagrađen je ‘za emocionalnu, kreativnu i cjelovitu’ ulogu u toj predstavi, a Jeleni Ždrale pripala je nagrada za kompoziciju i živu izvedbu glazbe.

Međunarodni stručni žiri u kojemu su bili Saša Latinović (Srbija), Edvard Edi Majaron (Slovenija) i Hrvoje Seršić (Hrvatska) također jednoglasno najboljom je proglasio predstavu ‘Tihi Macbeth’ kazališta La Fille du Laitier iz Montreala u Kanadi. Za režiju ove šekspirijanske drame kroz teatar predmeta nagrađeni su Marie-Helene Belanger i Jon Lachaln Stewart.

Nagrada Tibor Sekelj za predstavu s najhumanijom porukom dodijeljena je kazalištu Mini Teater Ljubljana za predstavu ‘Djevojčica sa šibicama’.

Za kreaciju, tehnologiju i izradu lutaka u predstavi ‘Životinjske priče’ Pozorišta za decu i mlade iz Kragujevca, Srbija, nagrađeni su Silvan Omerzu i Žiga Lebar.

Nagrada za najbolju scenografiju otišla je Miroslavu Duši za predstavu ‘Ljepotica i zvijer’ dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca.

Za ‘virtuozno izvedenu’ koreografiju u predstavi ‘Brigitin posljednji ples’ kazališta Zero en Conducta, La Garriga iz Španjolske, nagrađeni su Jose Puchades (Putxa) i Julieta Gascon, kojima je dodijeljena i nagrada ‘za izuzetno spajanje pantomime, koreografije i animacije lutke’.

Dodijeljene su još i nagrade ‘za duhovitu i usklađenu igru te ukupni scenski izričaj’ u predstavi ‘Vrlo gladna gusjenica’ KL Zadar Sanji Grgina, Ireni Bausović Tomljanović i Linu Broziću, te ‘za duhovitu, energičnu i preciznu animaciju lutaka’ u predstavi ‘Slonić Dištonić’ GKL Split Sanji Vidan, Ivanu Mediću, Branimiru Rakiću i Justini Vojaković-Fingler.

Nakon proglašenja pobjednika i dodjele nagrada, prikazana je predstava studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, ‘Priča bez kraja’ Nine Vidan i Laure Šalov.

 

Hina

 

Povezane vijesti