Poziv za predlaganje programa koji omogućuju dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom

Cilj poziva je osobama s invaliditetom, s naglaskom na djecu i mlade s teškoćama u razvoju, omogućiti lakši i prilagođen pristup kulturnim i umjetničkim programima te podržati programe koji aktivno uključuju osobe s invaliditetom kao kreatore kulturnog i umjetničkog sadržaja

Zgrada Ministarstva kulture i medija.

 

Ministarstvo kulture i medija treću je godinu za redom, sukladno politici i programima Vlade RH koji nastoje omogućiti jednakost i ravnopravnost uključivanja u sve faze društvenoga života osoba s invaliditetom, objavilo Poziv za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj.

Na Poziv u 2022. godini prijavljeno je ukupno 86 programa, a Povjerenstvo za provedbu Programa predložilo je 33 projekta za financiranje u ukupnom iznosu od 1.993.600,00 kuna. Riječ je o programima visoke kvalitete i profesionalnih standarda u područjima audiovizualnog stvaralaštva, izvedbenih umjetnosti, knjige i književnosti, vizualnih umjetnosti i kulturne baštine. Najniža dodijeljena potpora iznosi 20.000,00 kuna, dok je najviša 100.000,00 kuna.

Cilj poziva je osobama s invaliditetom, s naglaskom na djecu i mlade s teškoćama u razvoju, omogućiti lakši i prilagođen pristup kulturnim i umjetničkim programima te podržati programe koji aktivno uključuju osobe s invaliditetom kao kreatore kulturnog i umjetničkog sadržaja, pridonoseći time podizanju razine kvalitete življenja osoba s invaliditetom, jednako kao i društva u cjelini.

Aktivnosti u okviru podržanih programa povećat će broj prilagođenih kulturnih sadržaja, uspostaviti nove modele pristupa i dostupnosti kulturnih sadržaja, potaknuti povezivanja i partnerske suradnje između organizacija koje djeluju u području umjetnosti i kulture i organizacija koje djeluju u području socijalne djelatnosti te povećati vidljivost i vrijednosti ravnopravnog pristupa i dostupnosti kulture za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju.

 

Izvor: Ministarstvo kulture i medija

 

Povezane vijesti