ŽUPA GRADNIĆI Uskoro 19. Didakovi dani

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo 'Didak' Župe Gradnići po 19. put organizira Didakove dane, Međunarodnu kulturnu manifestaciju, posvećenu promociji lika i djela fra Didaka Buntića, najvećega sina Brotnja

Vizual manifestacije.

 

Ovogodišnji program održavat će se kroz cijeli mjesec listopad, od 6. do 29. Najavljeno je da će svečano otvorenje biti 6. listopada u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, s početkom u 18 sati. Manifestaciju će otvoriti Zvonko Milas, tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Nakon svečanog otvorenja uslijedit će premijera animiranog filma 'Nada', autora Pere Petrušića, Ernesta Markote i Slavka Kneževića.

U glazbenom dijelu nastupit će Hercegovački tamburaški orkestar.

Koncert odabranih održat će na tri lokacije: u utorak 18. listopada u Franjevačkoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravi - Zagreb (19 sati), potom u petak 21. listopada u Koncertnoj dvorani Muzičke akademije u Sarajevu (18 sati), a u subotu 22. listopada u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu (20 sati).

Tradicionalna likovna kolonija Didak održat će se od 13. do 15. listopada u Herceg Etno-selu Međugorje.

Ova manifestacija započela je 2004. godine u Didakovoj rodnoj župi i uvelike je doprinijela de se lik i djelo fra Didaka Buntića prezentiraju sadašnjim generacijama. Na taj način nastavljeno je čuvanje uspomene na Oca Hercegovine. Inicijator cijelog projekta bio je fra Marinko Šakota. Uz župnike Župe Gradnići, HKUD Didak je glavni nositelj Didakovih dana.

Prilika je ovo za doprinos i obnovu vjersko-kulturno-povijesne baštine u Župi Gradnići, koja se može pohvaliti starom župnom crkvom, najstarijim vinskim podrumom i starom školom. Napomenimo da je u okviru dosadašnjih manifestacija otvorena i obnovljena spomen-kuća fra Didaka Buntića u Paoči, u kojoj se rodio fra Didak. Spomenik fra Didaka od treće manifestacije krasi plato ispred Župne crkve u Gradnićima, a rad je akademskog kipara Petra Dolića.

 

Izvor: Medjugorje-info.com

 

Povezane vijesti