Dječak s Downovim sindromom osvojio Himalaje

Petnaestgodišnji Amerikanac s Downom, Eli Reimer, stigao je u bazni logor za uspon na Everest u Nepalu, objavio je Jutarnji.hr. Njegov otac tom je ekspedicijom želio razbiti predrasude o osobama s invaliditetom

Nakon desetodnevnog uspona Eli Reimer iz američke savezne države Oregon stigao je sredinom ožujka u himalajski bazni logor smješten na 5.364 metara kao prvi adolesecent kojemu je to uspjelo.

"Cilj je ekspedicije bio uključiti barem jednog sudionika s hendikepom kako bi se istaknule sposobnosti ljudi s invaliditetom", rekao je otac Justin Reimer, a prenosi Jutarnji.hr.

Ekspedicija je izvedena kako bi se prikupio novac za zakladu Elisha koju su Elijevi roditelji osnovali za rad s osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima.

Do baznog logora stigao je i 35-godišnji Britanac, također s Downovim sindromom.

Trisomija 21 ili Downov sindrom najčešći je uzročnik kromosomskih anomalija i glavni genetski uzročnik mentalnog deficita.

Ove se godine obilježava 60. godišnjica prvog uspona na Everest, najviše planine na svijetu, a ostvarili su ga Edmund Hillary i Sherpa Tenzing Norgay.

Tom Whittaker, britanski alpinist, prva je osoba s invaliditetom koja je stigla do samog vrha 1998. godine. Whittaker je u prometnoj nesreći ostao bez stopala dvadeset godina prije pothvata.

In-Portal