Izložba ‘337 umorstava u Midsomeru’ Ive Marije Jurić u Galeriji Karas

U zagrebačkoj Galeriji Karas u utorak, 4. listopada otvara se izložba ‘337 umorstava u Midsomeru’ Ive Marije Jurić, arhitektice i scenografkinje koja se bavi ilustracijom te istraživačkim i umjetničkim projektima

Vizual izložbe.

 

Po riječima Daria Devića, umjetničine minijature imaju određenu piktogramsku kvalitetu kakva bi inače bila prikladna za brzo iščitavanje širokih koncepata ili tema, no ovdje prikazuju ‘vrlo specifične moduse moriendi tristotinjak nesretnika usmrćenih na načine toliko zakučaste i kompleksne da nam tek čitanje opisnih naslova kojima autorica hladno kataloški označuje svoje crteže otkriva puni sadržaj, no ne i kontekst’.

- Groteskna i šokantna priroda većine ovih fiktivnih događaja ovdje doživljava svoj treći autorski život - napominje u predgovoru.

Prvo je to bilo u kriminalističkim romanima Caroline Graham gdje su, dodaje, imali klasičnu funkciju krimića, šokirati nas i navesti na brzo okretanje stranica i gutanje knjige u jednome dahu, a potom kroz 131 epizodu TV adaptacije ‘Umorstva u Midsomeru’ u kojima služe ne bismo li građane arhetipskog britanskoga zaselka izvan mjesta i vremena promatrali suočene s trenucima daleko izvan okvira njihovog finog bontona.

- Treća je adaptacija, ona Ive Marije Jurić, svjesna svoje meta-pozicije promatrača koji ove groteskne drame guta pasivno, zadubljena u svakodnevicu likova na koje ne utječe, gotovo bez predumišljaja pritom crtajući zadnje trenutke njihovih života - ustvrdio je.

Iva Maria Jurić (1986., Zagreb) diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. S Nikom Mihaljevićem koautorica je knjige ‘Stan: Zagreb (Arhiv zagrebačkog stanovanja 9/2015 - 11/2015)’ koja je 2018. godine nagrađena priznanjem na Izložbi hrvatskog dizajna.

Izlagala je na više grupnih izložbi, među kojima su 50. i 53. zagrebački salon i 36 Mountains festival, međunarodna izložba ilustracije. Članica je Žive muzike, udruge za promoviranje nezavisne glazbene kulture.

Njezina izložba u Galeriji Karas bit će otvorena do 16. listopada.

 

Hina

 

Povezane vijesti