TEATAR EXIT Održana završna radionica projekta MUSInC - S melodijom do inkluzije

Cilj projekta je djeci s teškoćama u razvoju omogućiti sudjelovanje u glazbenim aktivnostima i u suradnji s renomiranim hrvatskim glazbenicima omogućiti pristup glazbenom iskustvu, znanju i području kojem često nemaju pristup

Prizor s radionice.

 

Osnovna škola Nad lipom održala je 18. listopada 2022. godine u kazalištu Exit završnu radionicu projekta 'S melodijom do inkluzije - glazba, medij za inkluziju djece s teškoćama u razvoju' (MUSinC). Projekt je počeo 1. ožujka 2022. i trajat će  do 1. ožujka 2023. godine.

Cilj projekta je djeci s teškoćama u razvoju omogućiti sudjelovanje u glazbenim aktivnostima i u suradnji s renomiranim hrvatskim glazbenicima omogućiti pristup glazbenom iskustvu, znanju i području kojem često nemaju pristup.

Osim završne kojoj smo nazočili, održano je još pet radionica s profesionalnim glazbenicima i to: truba - Zvonimir Bajević, bubanj - Luka Pešutić, pjevačica - Sabrina Hebiri, klavir - Tomislav Modrić, bas - Goran Rukavina.

Posljednja radionica u kazalištu Exit održana je pod vodstvom Branka Trajkova na djembama i objedinila je sve dosadašnje glazbenike.

Neke radionice su se odvijale u Osnovnoj školi Nad lipom, a neke u lokalnoj sredini (Pub Pivana, Teatar Exit, klub Sax..). Tijekom projekta imali su i online suradnju s Osnovnom školom Roje iz Domžala, Slovenija.

Projekt MUSInC je značajan jer otvara put u sustav glazbenog obrazovanja učenicima s teškoćama i daje im priliku za razvoj glazbenih potencijala i stjecanje glazbenih vještina i znanja ravnopravno s ostalim učenicima jer se glazbeno nadarena djeca s teškoćama u razvoju rijetko nalaze u glazbenim školama, a kroz projekt su dobili novo, zabavno i nezaboravno iskustvo.

Glazba ima važnu ulogu u cjelovitom oblikovanju osjetilnog sustava, koordinaciji sluha i pokreta te u razvoju kreativnih potencijala. Glazbene aktivnosti također potiču održavanje tjelesnog i psihičkog zdravlja, ispunjavaju čovjekovu želju za sviranjem i komunikacijom te jačaju osjećaj vlastite vrijednosti. Istovremeno, razumijevanje glazbene uloge glasa i sviranja instrumenata pospješuje razumijevanje glazbe i ljubavi prema njoj.

Glazbeni profesionalci su tako s učenicima proveli kvalitetno kreativno vrijeme i imali priliku vidjeti njihov svijet i funkcioniranje, a učenici su imali priliku za inkluziju i učenje o glazbi, što ih je motiviralo i pomoglo im u razvoju trajnog i pozitivnog stava prema glazbi.

Radionice su pokazale koliko je glazba važan faktor u inkluziji djece s teškoćama u razvoju i za uključivanje u društvenu zajednicu u cjelini. Program završne radionice vodila je Iva Šulentić.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti