U Galeriji Ružić predstavljena plesno-dramska predstava 'Paravani' i recital 'Ruke'

Kroz prilagođene kulturne i umjetničke sadržaje željelo se poboljšati sudjelovanje i integracija 40 osoba s invaliditetom na području Slavonskog Broda. U sklopu navedenog projekta uspostavljen je Muzejski interaktivni vodič za slabovidne osobe i provedba dramskih radionica

Zajednička fotografija.

 

U sklopu projekta 'Vidim, čujem, osjećam umjetnost - programi socijalnog uključivanja u Slavonskom Brodu za osobe s invaliditetom kroz prilagođene kulturne sadržaje' u Galeriji Ružić predstavljena je plesno-dramska predstava 'Paravani' i poetski recital 'Ruke'.

Uz Galeriju umjetnina grada Slavonskog Broda, koja je korisnik projekta, projektni partneri su Grad Slavonski Brod, Dječje kazalište 'Ivana Brlić-Mažuranić', Udruga gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije i Udruga slijepih Brodsko-posavske županije.

Kroz prilagođene kulturne i umjetničke sadržaje željelo se poboljšati sudjelovanje i integracija 40 osoba s invaliditetom na području Slavonskog Broda. U sklopu navedenog projekta uspostavljen je i Muzejski interaktivni vodič za slabovidne osobe.

Spomenuti vodič ima audio sadržaje te vizualno uvećane ikone i tekstove. Aplikacija omogućuje da QR kod pored izložbenih predmeta pokrene audio-vizualni zapis na tabletu s opisom umjetničkog djela, a WiFi određuje lokaciju korisnika te aktivira audio navođenje slabovidne osobe kroz prostor. Osim navedenog, u sklopu ovog projekta postojeća rasvjeta Galerije Ružić, koja je bila neadekvatna i slaba, zamijenjena je novom, energetski efikasnijom LED rasvjetom koja svojom jačinom, pozicijom te usmjeravanjem pospješuje doživljaj eksponata te umjetničkih sadržaja slabovidnim osobama, ali i ostalim posjetiteljima.

Projektom 'Vidim, čujem, osjećam umjetnost' obuhvaćena je i provedba dramskih radionica, a nakon 15 mjeseci rada došao je trenutak kada je trud i rad polaznika dramskih radionica biti prezentiran javnosti.

- Umjetnost se naprosto desi i može je stvarati svatko tko osjeća potrebu da stvara i da publici nešto kaže. Tako su i članovi uključenih udruga postali umjetnici samo su trebali neka oruđa pomoću kojih bi to napravili - kazao je redatelj i izvršni producent predstava Mario Kovač.

- Kad su članovi druga prvi put došli u galeriju, oni je uopće nisu doživljavali kao svoj prostor nego kao neki daleki, imaginaran, prostor umjetnosti gdje oni ne mogu biti, a sada je to njihov prostor gdje oni stvaraju neku novu umjetnost i to je najveći uspjeh ovog projekta. Jednostavno uživaju, plešu, bave se pokretom - kazao je Branko Branković, koreograf i producent predstava.

Projekt, vrijedan 1.481.148,00 kuna, financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i Republika Hrvatska (15 posto), a provodi se pune dvije godine, od 15. veljače 2021. do 15. veljače 2023. godine.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti