BACAČI SJENKI Opismenjavanje osoba iznad pedeset godina starosti kroz 'Filmski labirint'

Kroz fokus na obiteljske odnose i priče istraživat ćemo scenarij i režiju, s naglaskom na filmski prostor. Ujedno ćemo se pozabaviti filmskim zanimljivostima, redateljskim odlukama i postupcima razrade scenarija, otkrivanjem poveznica s drugim filmovima ili umjetničkim djelima te istraživanjem kako tema oblikuje film, kažu organizatori projekta

Filmski labirint, ilustracija

 

Međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalne umjetnosti 'Bacači sjenki' nastavlja s projektom Filmski labirint kroz drugi ciklus informacijskog opismenjavanja odraslih osobastarijih od 54 godine, stoji u priopćenju organizatora projekta.

Online radionice drugog Filmskog labirinta počinju 19. studenog 2022., a prijava je do 14. studenog 2022., na linku forms.gle/VwJgFXjy2xNTxjvg6.

Kako nadalje saznajemo, drugi ciklus Filmskog Labirinta napisala je hrvatska pjesnikinja, dramatičarka, scenaristica i urednica Monika Herceg.

- Kroz fokus na obiteljske odnose i priče istraživat ćemo scenarij i režiju, s naglaskom na filmski prostor. Ujedno ćemo se pozabaviti filmskim zanimljivostima, redateljskim odlukama i postupcima razrade scenarija, otkrivanjem poveznica s drugim filmovima ili umjetničkim djelima te istraživanjem kako tema oblikuje film. Doznat ćemo što je zapravo mizanscena, kako definirati likove kroz razne filmske situacije, ali i koju odgovornost ima redatelj, a koju glumci, scenografi, kostimografi i ostali filmski radnici – najavljeno je u priopćenju 'Bacača sjenki'.

Radionice su u potpunosti besplatne, dok je broj polaznika po ciklusu ograničen na petnaest.

Pojašnjeno je da će tijekom sedam neovisnih labirinata od listopada 2022. do sredine svibnja 2023. godine sudionici imati priliku samostalno kroz niz zagonetki otkrivati i gledati film o kojem se u pojedinoj zajedničkoj online radionici raspravlja.

Polaznici će dobiti ulaz u posebno osmišljenu browser-aplikaciju tjedan dana prije prve radionice u ciklusu. Svaki polaznik dio Labirinta prolazit će sam, dok će dio zadataka obavljati u suradnji s ostalim polaznicima te uz stalno stručno mentorstvo voditelja radionica.

Voditeljica projekta Filmski labirint je Hana Juranović.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti