CENTAR ZA ŽENSKE STUDIJE Poziv na 16. Dane Marije Jurić Zagorke

Centar za ženske studije poziva sve zainteresirane na 16. Dane Marije Jurić Zagorke, u utorak, 22. studenoga 2022., u 18 h, ispred kipa Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici, gdje program započinje  kostimiranom izvedbom 'Cvijet za riječ' - Ponesi cvijet za našu Zagorku

Zagorka, karikatura.

 

- Za onu koja je toliko lijepih riječi napisala i ispunila našu maštu, popunila znanje povijesti, usadila nam vjeru da možemo biti hrabre/hrabri, za našu Zagorku! Zagorka je ispunila našu maštu, a mi vas pozivamo da ispunite buket cvijeća namijenjen njoj. Ponesite jedan cvjetić ili lijepu misao i pomozite nam kreirati zajednički znak pažnje za ovu damu. Osim Zagorkina kipa i njene vječne prisutnosti, kroz program će vas voditi kostimirani ženski lik, nalik onima koji su šetali stranicama njenih romana. Uz kratku prezentaciju na mjestu okupljanja, prošetat ćemo gradom i prisjetiti se zajednički nekih scena, koje je tako živopisno opisala u svojim romanima - stoji u priopćenju.

U srijedu 23. studenoga. u 18 h u Centru za ženske studije/Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, održat će se dodjela Nagrade za studentski rad na temu ženske i rodne problematike.

- Ovu nagradu Centar dodjeljuje već više od jednog desetljeća smatrajući obrazovanje vezano uz ženske i rodne teme važnim dijelom novih, progresivnih kritičkih znanja u obrazovanju na svim razinama, a posebice u visokoškolskom obrazovanju - napomenuto je.

U četvrtak, 24. studenoga, od 11 do 19 sati, Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će otvoren za javnost. Naime, posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske novinarke.

Nadalje je najavljeno da će se u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Odjelom za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever, u petak i subotu, 25. i 26. studenoga, održat znanstveno-književni skup Dana Marije Jurić Zagorke 'Marija Jurić Zagorka - život, djelo, nasljeđe', na temu 'O zdravlju i bolesti: od medikalizacije do patologizacije'.

U petak, 25. studenoga održat će se edukativno-kostimirana šetnju 'Iz Zagorkinog pera'. Svoj dolazak zainteresirani mogu najaviti na email martinafindrik@yahoo.com ili SMS-om na broj telefona 099/697-0072. Tada će saznati mjesto i vrijeme sastanka te druge potrebne informacije. Broj mjesta je ograničen. Kontakt osoba je Martina Findrik.

- Već više od stoljeća Zagorkina 'Grička vještica' budi našu maštu, tjera nas da sanjamo o vratolomnim pustolovinama i ljubavima većima od života. Na stranicama Zagorkinih djela duh starog Zagreba oživljava na poseban način. U ovoj šetnji oživljavaju se trenuci u kojima je Zagorka stvarala svoje najpoznatije djelo i povijesne osobe koje su je inspirirale - navedeno je u pozivu.

Memorijalni stan bit će otvoren za javnost i u nedjelju, 27. studenoga, od 11 do 19 sati, a istog dana  održat će se i tradicionalna šetnja 'Zagorkinim tragom kroz Zagreb' s početkom u 11 h, u izvedbi Slavice Jakobović-Fribec. Mjesto sastanka je spomenik banu Jelačiću ba samome Trgu bana Josipa Jelačića. Za šetnju nije potrebna prijava.

Program se održava uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija.

 

Izvor: Centar za ženske studije

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti