TIFOLOŠKI MUZEJ Uskoro izložba skulptura 'Dodir od zlata' Emila Mandarića

Izložba 'Dodir od zlata' predstavlja likovno stvaralaštvo Emila Mandarića nastalo unazad desetak godina, a donosi djela nekoliko tematskih skupina kojima se autor bavi

Vizual izložbe.

 

Sljedeći tjedan, odnosno, 2. prosinca 2022. u 13 sati u Tifološkom muzeju otvara se izložba skulptura samoukog skulptora Emila Mandarića.

Mandarić skulpture izrađuje u tehnici kaširanog papira. U temama koje obrađuje dominiraju slijepe osobe i njihova zanimanja poput pletača košara ili harmonikaša, ali i likovi iz primorskog kraja primjerice Bakarski vodonoša, Ribar, Mlikarica, kojima svojom interpretacijom daje izniman hommage i podsjetnik na prošlo vrijeme te 'male' ljude koji ispisuju 'velike' priče.

Do sada je izlagao na izložbama u Rijeci, Zagrebu, Samoboru i Kopru s članovima Kreativne radionice Udruge slijepih Primorsko-goranske županije.

Likovi koje predstavlja svojim radovima su anatomski točni, ali se autor ne zamara detaljima. Lica su uvijek bezlične, plošne maske, šaku oblikuje kao jednu plohu... Puno više detalja oblikuje na atributima koji karakteriziraju pojedini lik. Tako, npr., vrlo detaljno oblikuje naprtnjaču, fenjer i kantu za mlijeko kod Mlikarice, ormu psa vodiča kod 'S psom vodičem' ili harmoniku kod 'Harmonikaša'.

Vrlo je zanimljiv rad 'Izolacija' koji, gotovo na razini asemblaža, prikazuje zatvorene primorske škure izrađene od jednokratnih zaštitnih medicinskih maski, a na vanjskoj prozorskoj klupčici ptičica, umjesto mrvica ili sjemenki, kljuca naziv djela ispisan brajicom.

Izložba 'Dodir od zlata' predstavlja likovno stvaralaštvo Emila Mandarića nastalo unazad desetak godina, a donosi djela nekoliko tematskih skupina kojima se autor bavi: Prirodni oblici i elementi iz prirode, Životinje, Ljudi u pokretu, Zlatni ciklus slijepih, Žene, Likovi iz Hrvatskog primorja, Portreti, Zlatne jabuke i Slike. Mandarić je sav svoj unutarnji svijet, svoja razmišljanja i emocije oblikovao prstima, čiji mu je dodir u zbilji, lišen vizualnog naboja, postao vrijedan više od zlata.

Izložba ostaje otvorena do 1. veljače 2023. godine.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti