Predstavljen UNESCO-ov priručnik o svjetskoj baštini

Drugo, dopunjeno izdanje UNESCO-ova priručnika za učitelje ‘Svjetska baština u rukama mladih’ predstavljeno je u utorak u Zagrebu uz ocjenu da je iznimno važno da učenici upoznaju svoju baštinu, ali i druge kulture kroz njihove baštine

Priručnik ‘Svjetska baština u rukama mladih’.

 

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izrazio je zadovoljstvo drugim izdanjem priručnika i naglasio važnost podizanja svijesti o očuvanju baštine među mladima sa svih aspekata baštine. Podsjetio je na važnost baštine kroz povijesno iskustvo da agresor u svakom ratu prvo uništava baštinu, i u Hrvatskoj i u svijetu.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je da se taj priručnik u UNESCO-u smatra iznimno važnim projektom, te da predstavlja snažan obrazovni alat u rukama nastavnika.

Hrvatska je s 10 dobara materijalne baštine i 21 nematerijalne baštine upisanih na popis svjetske baštine jedan od šampiona u svijetu, ali puno više znači to što su generacije očuvale baštinu i vremenom je obogaćivale sve do naših dana, kazala je.

S iskustvom stradavanja baštine u ratu, Hrvatska je pomagala drugima koji su se našli u toj situaciji, kao što su Mali, Irak, Ukrajina i drugi. Već nakon desetak dana Hrvatska je prevela priručnike o očuvanju baštine u ratu na ukrajinski, kazala je, i poslala ih na korištenje toj zemlji izloženoj nemilim razaranjima.

Publikacija ‘Svjetska baština u rukama mladih’, objavljena je u suradnji Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za visoko obrazovanje i UNESCO-a. Urednica je tajnica povjerenstva Rut Carek, a slično izdanje pojavilo se u 40-tak zemalja.

Priručnik koncepcijski podržava suvremene pristupe poučavanja temeljene na cjelovitom pristupu, mogućnosti prilagodbe potrebama učenika, poticanju kritičkog mišljenja i stavova te boljem razumijevanju multikulturalnih različitosti suvremenog svijeta.

Izdanje je podijeljeno u šest poglavlja, koja obrađuju obrazovni pristup svjetskoj baštini, te odnose svjetske baštine i identiteta, turizma, okoliša i kulture mira. Opremili su ga učenici Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, koja ga je i otisnula.

Priručnik podržava integrirano učenje i poučavanje i opremljen je različitim materijalima i izvorima znanja te je prilagođen za uporabu u osnovnim i srednjim školama.

 

Hina

 

Povezane vijesti