KRISTINA ČUNOVIĆ Razvijamo zelenu i uključivu Gradsku knjižnicu ‘Ivan Goran Kovačić’

Gradska knjižnica ‘Ivan Goran Kovačić’ u Karlovcu razvijat će se kao uključiva i zelena s eksperimentalnim programima, posebice na planu razvoja rane pismenosti, najavila je u ponedjeljak predstavljajući svoj plan rada nova ravnateljica te ustanove Kristina Čunović

Kristina Čunović

 

Istaknula je da će na Odjelu za djecu i mlade biti uspostavljen Centar za poticanje rane pismenosti kao nadopuna projektu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske ‘Rođeni za čitanje’ u sklopu kojega bi svako dijete do polaska u osnovnu školu dobilo četiri slikovnice.

- Svako treće dijete u Hrvatskoj nema slikovnicu i to siromaštvo negativno utječe na razvoj djeteta. Društvo je odgovorno za biološki potencijal s kojim se dijete rađa. Sve što je propušteno do treće godine života je gotovo nenadoknadivo, pa ćemo i dalje omogućiti besplatno članstvo za predškolski uzrast. Cilj je da Centar za poticanje rane pismenosti bude županijski i da uključuje roditelje, odgojitelje, pedijatre i knjižničare, da organizira predavanja, seminare i druge vrste susreta - rekla je Čunović, po struci sociologinja i knjižničarka, sa zvanjem knjižničarskog savjetnika.

Najavila je i osnivanje takozvane Stvaraonice na Odjelu za djecu i mlade s 3D printerima, tehnologijom za takozvanu virtualnu stvarnost i drugom računalnom opremom, a naglasila je i da će knjižnica nastaviti provoditi programe za osobe starije životne dobi, posebno računalne radionice.

- Razvijat ću knjižnicu kao informatičko središte zajednice, u smjeru inovativne i zelene matične knjižnice. Razvijat ćemo usluge u okviru Središnje knjižnice Slovenaca u Hrvatskoj, radit ćemo na novom vizualnom identitetu knjižnice i promovirati usluge u zajednici, a poticati ću i izdavačku djelatnost. Radit ćemo na tome da završimo naš veliki dvogodišnji projekt 'Čitanje je važno, uključuje nas snažno' koji se financira iz Europskog socijalnog fonda i od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, u sklopu kojega smo nabavili novi bibliobus koji je upravo na prilagodbi u Sloveniji - najavila je nova ravnateljica, koja je u ovoj ustanovi zaposlena dva desetljeća.

Usto, 1. ožujka u Slatkovodnom akvariju i muzeju rijeka ‘Aquatika’ otvorit će se Zelena knjižnica, dislocirani odjel Gradske.

 

Hina

 

Povezane vijesti