Članovi Udruge slijepih Zagreb na kreativnoj radionici u Muzeju suvremene umjetnosti

Taktilni doživljaj umjetničkih djela čiji su originali od neprocjenjivog značaja za hrvatsku suvremenu umjetnost sada je zastupljen taktilnim modelima, reljefima i replikama, uz legende na uvećanom i Braillevom tisku te audio deskripcije

Zajednička fotografija s radionice.

 

Od 15. prosinca 2022. umjetnička djela u Muzeju u suvremene umjetnosti Zagreb postala su dostupna na dodir u sklopu projekta BEAM UP.

MSU Zagreb obogatio je izložbeni postav ciklusa 'Zbirka kao glagol', čije su izložbe bazirane na fundusu muzeja, ponudom za slijepe i slabovidne osobe koja je zanimljiva i videćim osobama. Taktilni doživljaj umjetničkih djela čiji su originali od neprocjenjivog značaja za hrvatsku suvremenu umjetnost sada je zastupljen taktilnim modelima, reljefima i replikama, uz legende na uvećanom i Braillevom tisku te audio deskripcije.

Postav prilagođen osobama s oštećenjima vida rezultat je višegodišnjeg projekta BEAM UP (Blind Engagement in Accessible Museum Projects)/PRISTUP (Uključivanje slijepih u pristupačne muzejske projekte) koji se vodi geslom 'sa slijepima za slijepe'. Naime, usporedo s partnerskim institucijama u Italiji i Irskoj, u Hrvatskoj je u jesen 2020. formirana lokalna stručna skupina koju čine kustosice MSU-a, osobe s oštećenjima vida i stručnjakinja za oštećenja vida. Skupina je sastavila konačni odabir djela za prilagodbu unutar postava ciklusa 'Zbirka kao glagol', odredila način njihove prilagodbe te savjetovala kako djela predstaviti kroz posebno osmišljen i izrađen audiovodič.

Od siječnja posjetitelje očekuju vodstva koje će provoditi kustosice projekta te slijepi i slabovidni članovi lokalne radne/stručne skupine, namijenjena i osobama s oštećenjima vida i videćim osobama.

Tako su 12. siječnja u Muzeju suvremene umjetnosti na kreativnoj radionici bili članovi Udruge slijepih Zagreb.

- Zahvaljujemo Muzeju suvremene umjetnosti što su nam još jednom omogućili posjet izložbi 'Zbirka kao glagol' na kojoj su predstavljene umanjene taktilne replike djela iz fundusa Muzeja s popratnom audio deskripcijom. Izložbu su vodili kustosi Muzeja suvremene umjetnosti, a u posjetu su nam se pridružili umirovljenici iz Doma za starije i nemoćne 'Medveščak'.

Nakon izložbe sudjelovali smo na kreativnoj radionici u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti, koju je vodila Margareta Vidmar. Ona je predstavnica je umjetničke tzv. autsajderske scene, koja je u proteklih nekoliko desetljeća iznjedrila mnoge zanimljive umjetnike. Završila je Školu slikarstva Agora, Edukacijsko rehabilitacijski fakultet, te magistrirala psihotraumatologiju na Medicinskom fakultetu i specijalizirala se za art terapiju. Na ovoj kreativnoj radionici izrađivale su se skulpture reciklažnom tehnikom, od novina, plastičnih vrećica i ljepljivih traka u boji. Radionica je protekla u odličnoj atmosferi. Zahvaljujemo se gospođi Vidmar na predstavljanju ove tehnike - kazali su iz Udruge slijepih Zagreb na svojoj Facebook stranici.

Kažimo još da je u sklopu prilagodbe MSU-a slijepim osobama osiguran pristup muzeju preko platoa na južnoj strani, uz Aveniju Dubrovnik. Za grupne posjete mole da kontaktirate Danielu Bilopavlović Bedenik na daniela.bilopavlovic@msu.hr ili na broj 091/244-3842.

Projekt Beam Up/PRISTUP provodi se od 1. listopada 2020. do 30. rujna 2023. i financira se iz programa Kreativna Europa i sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti