STUDIO TANGLED ARTS + DISABILITY Umjetnici s invaliditetom zaslužuju veću pažnju javnosti i kulturnih institucija

U studiju se nadaju kako će djela umjetnika s invaliditetom, prikazana na izložbi, privući pažnju srednjestrujaških medija i galerista i tako ih predstaviti široj javnosti

Tangled Arts & Disability

 

Studio Tangled Arts + Disability djeluje već dva desetljeća, posvećen je povezivanju profesionalnih umjetnika i umjetnika u nastajanju, a fokusiran je na stvaralaštvo osoba s invaliditetom.

Njihova je misija podržavati umjetnike s različitim oblicima invaliditeta, gluhe i slijepe, kronično bolesne, ljude koji imaju multiplu sklerozu ili cerebralnu paralizu. Svejedno!

Pritom studio razvija partnerstvo i suradnju s nadležnim kulturnim institucijama koje povećavaju mogućnosti za umjetnike s invaliditetom. Osnažiti te umjetnike da prihvate i istraže vlastitu kreativnost, javno prikazati bogatu raznolikost njihova talenta nipošto nije jednostavan zadatak, ali se itekako isplati.

Povodom obilježavanja dvadesete obljetnice djelovanja ovaj je studio upriličio izložbu umjetnika s invaliditetom koja će trajati do 17. ožujka ove godine.

- Ovom izložbom ukazali smo na promjene u javnom razumijevanju umjetnosti osoba s invaliditetom te transformirali politiku studija koji je iz zaštićene radionice prešao u prostor suvremene umjetnosti - navode organizatori izložbe.

- Tijekom ovih promjena jedna je aktivnost ostala dosljedna: crtanje života. Ovdje prikupljeni crteži bilježe evoluciju pojedinačnih umjetnika, pop kulture, mode i ilustracije kao beskrajnih mogućnosti koje proizlaze iz jednostavnog čina crtanja. Ove slike su portreti ukorijenjeni u iskustvu invaliditeta. Izvučeni su iz brige, bliskosti i povezanosti koja proizlazi iz zajedničkog stvaralaštva i tumačenja vlastite stvarnosti. Ove skice, trenuci u vremenu, prikupljani kroz desetljeća i ovdje prikazani, zapis su samog života zajednice osoba s invaliditetom. Riječ je o umjetnicima koji su kroz nju prošli, definirali je, njegovali i koji će joj krčiti put u budućnost - objašnjavaju iz studija Tangled Arts + Disability.

Također, u studiju se nadaju kako će djela umjetnika s invaliditetom privući pažnju srednjestrujaških medija i galerista i tako ih predstaviti široj javnosti.

No nije samo promocija umjetnika s invaliditetom na listi prioriteta ovog studija, oni imaju i ideološku agendu, sažetu u dvije rečenice:

'Pravda za osobe s invaliditetom mora biti ukorijenjena i u demontiranju bjelačke nadmoći, borbi protiv rasizma i kolonijalizma. Ništa manje ne može se smatrati istinskom pravdom.'

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti