DORA PEJAČEVIĆ Matija Dedić i trio s gošćama predstavljaju glazbu legendarne skladateljice

Opusi su nastajali između 1897. i 1920. godine. Mahom se radi o solo pjesmama, odnosno o minijaturama za glasovir koje je Matija Dedić i ranije na svoj način interpretirao, najavljujući pojedinačnim izvedbama vrlo osebujan odnos prema njihovoj autorici

Matija Dedić Trio

 

La Boite à Pépites - francuska diskografska etiketa i video platforma umjetničke udruge Elles - Women Composer objavila je 6. ožujka 2023. animirani film posvećen legendarnoj hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević.

Film, u čijoj je realizaciji sudjelovao i Muzički informativni centar Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, nastao je u povodu 100. obljetnice skladateljičine smrti i ostvarile su ga ilustratorica Lorène Gaydon i violončelistica Héloïse Luzzati, ujedno utemeljiteljica niza projekata posvećenih skladateljicama, objavio je culturenet.hr.

U projektu izrade animiranog filma, o kojem je već u svibnju 2022. izvijestio MIC na svojoj internetskoj stranici, sudjelovali su i Orchestre National Avignon Provence, Debora Waldman (dirigentica), Marie-Laure Garnier (sopran), Raphaëlle Moreau (violina), Alexandre Pascal (violina), Léa Hennino (viola), Héloïse Luzzati (violončelo) i Célia Oneto Bensaid (glasovir).

Uz obljetnicu smrti velike skladateljice možete poslušati i album Matije Dedića 'Kontesa', koji donosi devet skladateljičinih rano i kasnoromantičnih opusa. Glazba s albuma može se poslušati i putem YouTube kanala Cantusa i streaming servisa.

Opusi su nastajali između 1897. i 1920. godine. Mahom se radi o solo pjesmama, odnosno o minijaturama za glasovir koje je Matija Dedić i ranije na svoj način interpretirao, najavljujući pojedinačnim izvedbama vrlo osebujan odnos prema njihovoj autorici.

Umjetnička veza između izvornih djela i njihova tumačenja na način Dedićeva Trija i umjetnica koje su gošće na albumu, u cjelini se isprepliću tako da u pozadini stalno prisjećaju, a istodobno ispunjavaju posve novo glazbeno područje, očito kao dokaz 'višeglazbenosti predloška'.

 

In Portal