BEZ OGRANIČENJA, MOLIMO Nevjerojatni umjetnici s invaliditetom koji su zadivili svijet

Litvanski portal Bored Panda donio je listu osoba s invaliditetom koji su izazvali interes uglednih galerija i na svoje izložbe privukli brojne poklonike lijepe umjetnosti

Mariusz Kedzierski

Mariusz Kedzierski

Ako je vjerovati statistici objavljenoj na službenoj stranici Europske komisije, svaki peti stanovnik starog kontinenta ima neki oblik invaliditeta. Ohoho, iznenađeno bi uzviknuli oni kojima je taj podatak prošao ispod radara, no koliko bi se tek čudili kad bi vidjeli umjetnička djela koja su stvarale osobe s invaliditetom.

Uglavnom uz granitnu volju, trud i talent, a o vremenu utrošenom na stvaralaštvo da i ne govorimo.

Litvanski portal Bored Panda - koji sebe opisuje kao vodeći medij za umjetnost, dizajn i fotografiju namijenjen kreativnim ljudima - donio je listu osoba s invaliditetom koji su izazvali interes uglednih galerija i na svoje izložbe privukli brojne poklonike lijepe umjetnosti. Na ovom su popisu slijepi fotografi, umjetnici koji slikaju ustima ili po platnu 'plešu kistom' koristeći samo noge.

Uistinu nevjerojatno, pogotovo u svjetlu činjenice da svoju umjetnost nisu koristili kako bi stekli materijalnu dobit ili ugled i slavu. Stvarali su jer im je to bio jedini način da komuniciraju sa svijetom.

Jedan od njih je Mariusz Kedzierski, rođen bez ruku, koji je ispunio svoj san o crtanju realističnih slika. Da njegova priča bude interesantnija, Mariusz nema atelje, svoja djela stvara na ulici, pred živom publikom. Nešto kao sushi majstor u nekom japanskom restoranu, s tom razlikom da Japanac svoje delicije ne radi nogama.

Njegov 'brat po invaliditetu' Peter Longstaff također je rođen bez ruku jer je njegovoj majci tijekom trudnoće prepisan lijek talidomid. No Peter se nikada nije smatrao čovjekom s invaliditetom, sebe je je naprosto doživljavao kao umjetnika. Danas njegova djela krase zidove brojnih galerija.

Evo još jednoga: Huang Guofu izgubio je obje ruke u strujnom udaru u dobi od četiri godine, no to ga nije spriječilo da počne slikati kad je imao 12 godina. Njegove su slike dostupne na internetu i ako primijetite da ovaj čovjek stvara nogama, častimo vas temperama i vodenim bojicama.

A tek priča o Johnu Bramblittu! On je 'funkcionalno slijep', što znači da njegove oči mogu samo razlikovati sunčevu svjetlost od tame. Unatoč tome, on slika koristeći teksturirane boje kako bi osjetio svoje poteze na platnu. Njegove su slike neki kritičari usporedili s Van Goghovim. Dobro, nećemo cjepidlačiti, ima tu velike razlike - Bramblitt je umjetnik oštećena vida, a Van Gogh je patio od teške depresije.

Popis umjetnika s invaliditetom kojim nas je počastio portal Bored Panda znatno je duži, a redakcija In Portala obvezuje se da će svakoga od njih portretirati prema zaslugama. Ovi umjetnici naime imaju jedan problem - novinarima i nisu nešto zanimljivi.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti