TUŽNO PAČE Sjajna predstava prilagođena gluhoj djeci koja je nasmijala i njihove roditelje

'Tužno pače' djeci i njihovim obiteljima šalje jasnu poruku o tome što je to istinska jednakost u različitosti

Tužno pače, glumci

 

Početak prošlog vikenda u Centru za kulturu Trešnjevka može se bez pretjerivanja nazvati i povijesnim.

Tog je petka prvi put izvedena predstava na znakovnom i govornom jeziku 'Tužno pače', jedinstveni kazališni projekt namijenjen gluhoj i nagluhoj djeci. Glumci Tena Pataky i Filip Sever dobro su znojem namočili kostime kako bi zabavili mališane, ali i njihove roditelje. Predstavu potpisuje redatelj Vedran Komerički, autorica teksta je Simona Dimitrov Palatinuš, a glumce je znakovni jezik naučio Angel Naumovski, umjetnički direktor udruge DLAN.

'Tužno pače' djeci šalje jasnu poruku o tome što je to istinska jednakost u različitosti. Jednog dana naime u jednom radosnom dvorištu izlegne se pače, na opće oduševljenje životinja. Ali u dvorištu nema patke! Tko će brinuti o pačetu? Kad se krila i papci slože, sve se može! Zobanje, plivanje, higijena, letenje pa čak i pričanje priča - pače će dobiti sve što mu treba. Međutim, koliko god zbrinuto i voljeno bilo, pače je jako tužno, a nitko ne zna zašto...

Predstava je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, no zasluge za ovaj uistinu originalan projekt ponajprije pripadaju udruzi Novi svijet iz Siska. Udruga je u svojih 26 godina djelovanja provela je brojne aktivnosti za djecu, mlade, njihove roditelje i učitelje. Bavili su se edukacijom, zabavnim i sportskim aktivnostima, kreativnim sadržajima, često su organizirali izložbe, modne revije, koncerte, ali nikada do sada kazališnu predstavu.

- I to ne običnu kazališnu predstavu, već prvi puta u Hrvatskoj predstavu koja se izvodi simultano na govornom i na znakovnom jeziku za gluhu i nagluhu djecu - kaže nam Lidija Tomljenović Kovačić, predsjednica udruge.

- Zato smo jako sretni što ćemo njima približiti svijet kazališta. Glumci 'Tužnog pačeta' Tena Pataky i Filip Sever su učeći znakovni jezik za potrebe predstave i sami na neki način ušli u svijet s kojim se susreću djeca koja ne čuju i koja su zbog toga često u svom društvu neshvaćena. Predstava je način na koji Udruga Novi svijet daje svoj doprinos za bolju integraciju djece s teškoćama u društvo.

Ekipa predstave 'Tužno pače'

 

Uz sve ostalo, Novi svijet provodi program 'Znak jednakosti' koji omogućava povećanje kulturnog sadržaja prilagođenog gluhoj i nagluhoj djeci koja su do sad bila zakinuta za kazališni doživljaj, inkluziji djece sa i bez slušnih oštećenja u kazalištu te poticanju zbližavanja te dvije skupine djece putem kazališne umjetnosti.

Dosadašnje prilagodbe predstava za zajednicu gluhih izvodile su se uporabom titlova ili uz pomoć vanjskog prevoditelja na znakovni jezik, ali obje metode narušavaju neposrednu povezanost između glumaca i publike koja je suština svakog kazališnog čina. Prijevod na znakovni jezik u izvedbi glumaca gluhoj i nagluhoj djeci omogućio bi neometano i potpuno kazališno iskustvo i osjećaj ravnopravnosti s drugom djecom u publici bez slušnih oštećenja.

Oni koji nisu bili među sretnicima koji su pogledali predstavu, poput potpisnika ovog teksta i njegova osmogodišnjeg djeteta, topla preporuka da je pogledaju ovog ožujka i svibnja u Zagrebu i Sisku. 'Tužno pače' i nas starije navodi na razmišljanje jesmo li iskreno različitost prihvatili kao bogatstvo svakog društva ili smo tek blazirani, salonski zagovornici društva jednakih mogućnosti.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti