ETNOGRAFSKI MUZEJ ZAGREB U tijeku izložba 'Lica gladi'

U tijeku je izložba Etnografskog muzeja i Instituta za etnologiju i folkloristiku pod nazivom 'Lica gladi', koja je otvorena od 22. rujna 2022. do 2. svibnja 2023. godine

Vizual izložbe.

 

U vremenu kada se na svjetskoj razini osmišljavaju strategije borbe protiv gladi i njezina postojanja, autorice izložbom žele osvijestiti glad, ponajprije onu nametnutu, ali i onu samonametnutu. Tema gladi ne prikazuje se samo kroz povijest, nego se posebno naglašava i borba protiv gladi u današnjem društvu. Fokusirajući se ponajprije na Hrvatsku,  posjetiteljima će tema biti prikazana i u širem kontekstu gladi u svijetu. Gladi kao činjenice u današnje doba postali smo svjesniji tijekom kriznih vremena koja su pogodila svijet poput pandemije i lockdowna, a Hrvatsku i potresi u Zagrebu i njegovoj neposrednoj okolici te Sisačko-moslavačkoj županiji (u Petrinji, Sisku i Glini). Nedavno započet rat u Ukrajini stubokom mijenja gospodarsku sliku ne samo Europe, već i svijeta te utječe na raspodjelu hrane, namirnica, njihove dostupnosti i uzrokuje oskudicu, neimaštinu i - glad.

Temi gladi autorice su pristupile s triju aspekta: prvi se odnosi na borbu protiv gladi; u drugome promatraju glad kao sredstvo kojim se može manipulirati masama, ali i pojedincima; treći je posvećen odnosu gladi i tijela. Lice gladi moguće je prepoznati u sve većem porastu poremećaja prehrane, pogotovo mlađe populacije.

Autorice su željele dati tek mali uvid u duboku problematiku gladi, postaviti pitanja i otvoriti raspravu. Nisu željele davati odgovore i nuditi nam rješenja.

Cilj projekta Lica gladi je podizanje svijesti o problemu gladi, ali i poremećaja prehrane te važnosti pripreme uravnoteženih obroka za sve dobne skupine, osobito djecu i mlade. Stoga se uz izložbu planira niz edukativnih aktivnosti (radionice u suradnji s Dnevnom bolnicom za poremećaje prehrane, znanstvena i stručna predavanja, radionice o zdravoj hrani za djecu i odrasle, predstavljanje lokalnih kuhinja...).

Autorice izložbe su Tanja Kocković Zaborski, Etnografski muzej i Melanija Belaj, Institut za etnologiju i folkloristiku, a autor vizualnog identiteta i likovnog postava Studio Bilić Müller.

 

Izvor: Etnografski muzej Zagreb

 

Povezane vijesti