PRIČIGIN Uskoro počinje Festival pričanja priča

Splitski Festival pričanja priča, Pričigin, održat će se od 21. do 25. ožujka 2023., a novo vodstvo festivala je na konferenciji za novinare ovogodišnji program najavilo kao veseo i uzbudljiv, ali i provokativan kao i dosad, uz novosti poput izložbe i gostovanje na otocima u Noći knjige

Prizor s najave festivala.

 

Nova izvršna direktorica Pričigina Maja Vrančić najavila da će ovogodišnji Festival donijeti osvježenja, među kojima su izložba fotografija i obilježavanje 100. godišnjice rođenja Miljenka Smoje.

Umjetnička direktorica Pričigina Patricija Horvat predstavila je program, istaknuvši da će 16. Pričigin biti nov i star, veseo i uzbudljiv, ali i provokativan kao i svake godine do sada. Napomenula je da je koncept Festivala ostao isti, uz pomno birane goste, sjajne priče, iskusne moderatore i zanimljive teme, a najavila je i novi projekt Pričigin na otocima te će Festival prvi put gostovati na Cresu i Lošinju u sklopu Noći knjige.

- Pravila Pričigina ostala su ista. Priča obavezno mora biti autorski rad koji se ne smije čitati i treba trajati od devet do 12 minuta, osim kada je riječ o autorskim večerima. U pet dana imat ćemo 45 odraslih sudionika i desetero djece koja će sudjelovati u dječjem Pričiginu. Zadržali smo tradicionalne programe u kojima pričaju pisci i spisateljice, regionalni, hrvatski i splitski - najavila je Horvat.

Producentica Viktorija Šižgorić Zorić najavila je, uz ostalo, izložbu fotografija u Foto klubu Split, koja se otvara 10. ožujka 2023. te Pričigin party u Klubu Kocka prvog dana Festivala.

Kao i svake godine, Festival počinje s Večeri hrvatskih pisaca i spisateljica, na kojoj će tema biti inflacija. Usto, na Festivalu će nastupiti Amira Medunjanin, Rade Šerbedžija, publika će moći poslušati i priče ljudi koji su život na kontinentu zamijenili onim na otoku, PR-ovske priče te priče vodiča, a programi će se prenositi i na internetu.

Program će se četiri dana održavati u Domu mladih, a petoga dana održat će se dječji Pričigin, program u kojem djeca pričaju na zavičajnom jeziku, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića. Nakon toga održat će se 'pričiginski' program u sklopu Smojinih 100.

Pričigin se prethodnih 15 godina održavao u organizaciji profesora sa splitskog Ekonomskog fakulteta Petra Filipića i književnika Renata Baretića te je u tom razdoblju na Festivalu sudjelovalo 680 književnika, novinara, kolumnista koji su ispričali 742 priče.

 

Izvor: Glas Istre/Hina

 

Povezane vijesti