DOBRA VIJEST IZ IRSKE Umjetnici s intelektualnim teškoćama izlagat će u prestižnoj galeriji u Dublinu

Svaki umjetnik ima zasebnu, tjednu online poduku sa stručnim mentorom koji pruža individualnu podršku i vodstvo u razvoju njihove kreativne osobnosti

Dublin, umjetnici s intelektualnim teškoćama

 

Oni su fokusirani i znatiželjni, kroz svoje stvaralaštvo tumače svijet kojem uglavnom ne pripadaju kao ravnopravni građani, svijet koji ih ne razumije i ponekad doživljava kao društvenu anomaliju.

Grozno to zvuči, dakako, ali često je to bolna stvarnost umjetnika s intelektualnim teškoćama.

No ima tu i svijetlih točaka, a jedna od njih je Connecting Artists, program namijenjen umjetnicima s intelektualnim teškoćama koji žele razviti svoju kreativnost. Program je osmišljen kako bi podržao talente unutar ove zajednice i pripremio sudionike za izlaganje svojih djela.

Pokrenute koncem veljače ove godine, radionice unutar projekta održavaju se online tijekom deset tjedana, a rezultirat će izložbom umjetnina koja će se održati na kraju programa u glasovitoj dvorani Kraljevskog koledža kirurga u Dublinu. Pritom će se odabrati djela deset umjetnika iz cijele Irske.

Svaki tjedan polaznici s intelektualnim teškoćama sudjeluju u online grupnoj sesiji putem Zoom platforme, uz vodstvo iskusne umjetnice Sharon Devlin. Svaki umjetnik također ima zasebnu tjednu online poduku sa stručnim mentorom, koji pruža individualnu podršku i vodstvo u razvoju njihove kreativne osobnosti. Tijekom programa, dakle, svaki umjetnik postupno radi na umjetničkom djelu koje će biti uključeno u skupnu izložbu u Dublinu.


Mladen Kristić

 

Povezane vijesti