JAMES MARTIN Najsretniji dan u životu svestranog glumca s Down sindromom

Prije nego je osvojio Oscara iza sebe je imao tek dvije uloge, no i one su bile dovoljne da Martin postane predmetom interesa filmskih redatelja i producenata

James Martin s ocem

 

Provala oduševljenja zapljusnula je ove nedjelje dvoranu Dolby Theatrea u Los Angelesu, publika uglavnom sastavljena od holivudske kreme u tom je trenutku bila na nogama i zborno pjevala 'Happy Birthday'.

Na scenu je kročio 31-godišnji glumac James Martin koji je taj dan slavio rođendan, a filmska mu je akademija kao poklon uručila Oscara za ulogu u sjevernoirskom kratkometražnom filmu 'An Irish Goodbye'. Tako je Martin ušao u povijest: postao je prvi čovjek s Down sindromom koji je osvojio najprestižniju filmsku nagradu. Njegov proslavljeni zemljak, glumac Colin Farrell, jedva je susprezao suze, ali je ipak uspio podići dva palca gore i Martinu iskazati poštovanje kakvo je itekako zaslužio.

No kada je Martin došao na ovaj svijet liječnici su njegovim roditeljima pokazali 'palac dole', kazavši im da njihovo dijete vjerojatno nikada neće progovoriti. U njegovu rodnom Belfastu baš i ne kuže što to znači biti Down, njih pitajte za vječiti krkljanac između protestanata i katolika, eh tu su kompetentni. Jer Martin ne samo da je progovorio, nego je kao dječak bio nezaustavljivi brbljavac.

Prije Oscara u njegove su reference spadale tek glavna uloga u BBC-jevom filmu 'Ups and Downs' te uloga u ITV-ovoj i Netflixovoj drami 'Marcella'. No i te dvije uloge bile su dovoljne da Martin postane predmetom interesa filmskih redatelja i producenata.

Kad nije pod svjetlima reflektora, Martin je vrlo angažiran u borbi za bolji položaj osoba s invaliditetom u sjevernoirskom društvu. Kao veleposlanik dobrotvorne organizacije za osobe s teškoćama u učenju Mencap, vodio je kampanju protiv smanjenja financiranja Europske unije - žestoki je protivnik Brexita - i potencijalnog gubitka poslova. Također je strastveni rekreativac i redovito sudjeluje u društvenim 'trkama po parkovima' s ekipom iz The Falconsa, organizacijom koja okuplja osobe s teškoćama u učenju.

I tko bi pri zdravoj pameti rekao da je Martin zapravo obični dečko iz susjedstva. Kad ne putuje svijetom i osvaja kojekakve nagrade, Martin radi kao poslužitelj kave u Starbucksu i pomoćni kuhar u jednom talijanskom restoranu u Belfastu. Već će se sljedećeg tjedna vratiti svojim uobičajenim poslovima.

Kada je Martin na zabavi nakon dodjele Oscara, koju je priredio Elton John, rekao čime se bavi kako bi zaradio za kruh, domaćin je ostao bez teksta. Vau, uzviknuo je Elton začuđeno. Zamislite samo, dolazite u Starbucks, a kavu vam servira jedan oskarovac! I to s Downom.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti