DOKUKINO KIC Projekcija dokumentarca 'O jednoj mladosti' i ćakula s redateljem Ivanom Ramljakom

Film 'O jednoj mladosti' pobijedio je u balkanskom programu Dokufesta, najznačajnijeg festivala dokumentarnog filma u regiji, a potom trijumfirao i na Danima hrvatskog filma

Dokukino Eter

 

U suradnji s Klubom Studenata FPZG i Radio Studentom Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program Dokukino Eter koji će se održavati jednom mjesečno i namijenjen je primarno studentskoj populaciji.

Na prvom izdanju programa prikazat će se nagrađivani dokumentarac 'O jednoj mladosti' i razgovarat će se s redateljem Ivanom Ramljakom koji je nedavno postao i selektor renomiranog Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu. U razgovoru, koji će voditi sami studenti, Ramljak će se osvrnuti na svoje filmsko djelovanje, ali i na odrastanje krajem 1990-ih, stvaranje zagrebačke underground scene i početke Radio Studenta.

Film 'O jednoj mladosti' pobijedio je u balkanskom programu Dokufesta, najznačajnijeg festivala dokumentarnog filma u regiji, a potom trijumfirao i na Danima hrvatskog filma.

Trinaest godina nakon iznenadne smrti nekadašnjeg najboljeg prijatelja, redatelj pokušava rekonstruirati njegov život i njihov međusobni odnos, koristeći samo fotografije i video materijale koje je prijatelj tada snimao.

Kroz priču o svom tragično izgubljenom prijatelju, i iznimno talentiranom fotografu Marku Čakloviću, Ramljak prolazi kroz bitna poglavlja zagrebačke underground kulture druge polovice 1990-ih i donosi fascinantnu priču o životu mladih u to ‘neobično vrijeme kad se usred najcrnje konzervativne tuđmanovštine počinju pojavljivati oaze slobode’.

Jedna od tih oaza slobode je i Radio Student koji je grupica studenata suprotno od izvornih planova osnivača u ‘tihom prevratu’ pretvorila u alternativnu radijsku stanicu ‘koja nije za svakoga’, a i danas je vode studenti.

Prošle godine krenula je obnova zgrade FPZG te su Klub Studenata FPZG i Radio Student ostali bez prostora za izvannastavne aktivnosti i studija na legendarnom 5. katu Lepušićeve. Kroz zajednički program Dokukino Eter žele im otvoriti svoj prostor i potaknuti mlade na otvoreno kritičko promišljanje i diskusiju, te ujedno promovirati društveno angažirane i umjetnički relevantne dokumentarce.

U sklopu projekta studenti će samostalno birati filmove, pozvati gosta, te osmisliti i organizirati događanje. Kroz niz susreta s filmskim umjetnicima omogućit će im jedinstven uvid u kreativni proces, ali i potaknuti da se i sami kreativno izraze kroz radionicu za stvaranje kratkih tematskih videa ‘Lokalne filmske priče’, čime Dokukino postaje prostor kreacije i otkrivanja novih talenata.

 

In Portal