NSK U ZAGREBU Počinje Festival povijesti Kliofest 2023

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 16. do 19. svibnja 2023. godine održat će se deseti Festival povijesti Kliofest 2023. Festival će biti otvoren u utorak 16. svibnja u 11 sati u predvorju Knjižnice, a cjelokupan program Festivala prenosit će se uživo na YouTube kanalu Kliofesta

Vizual.

 

Festivalu nazvanomu prema muzi Klio, grčkoj boginji zaštitnici povijesti, onoj koja je u drevno doba nadahnjivala pjesnike junačkih eposa, nakana je višestruka: posjetiteljima približiti povijesnu znanost i njezine stvaratelje, popularizirati nakladničku djelatnost u području historiografije i srodnih znanosti, potaknuti raspravu među povjesničarima o nekim bitnim pitanjima struke te općenito njihova mjesta i položaja u današnjem hrvatskom društvu.

Ovogodišnji Kliofest tijekom četiriju dana održavanja donosi mnoštvo okruglih stolova u svezi s povijesnim temama, brojna predstavljanja knjiga, tribine različitih tematika te sajam knjiga u svezi s povijesnom i srodnom tematikom na kojem će se brojne knjige prodavati po sniženim cijenama. Na Festivalu će sudjelovati brojni sudionici iz Hrvatske i inozemstva.

Tijekom Festivala bit će održano nekoliko okruglih stolova - dva će biti posvećena kulturi sjećanja, a vezani su uz Seljačku bunu 1573. i kulturu sjećanja u jugoistočnoj Europi, govorit će se i o problematici intelektualne povijesti žena i o tome kako pisati povijest Jugoslavije.

Tribine će se dotaknuti razne teme među kojima je kulture sjećanja o Prvom svjetskom ratu. Održat će se i jedan mali znanstveni kolokvij posvećen teoriji i povijesti liberalizma.

Tijekom Kliofesta bit će postavljeno pet izložaba, i to pola stoljeća časopisa Latina et graeca, o etnologu Milovanu Gavazziju i njegovim fotografijama hrvatske svakodnevice polovicom prošloga stoljeća, o Gubecu kao razbojniku ili velikanu, o sto godina slavonskobrodskog industrijskoga giganta Đure Đakovića te o slavnoj zagrebačkoj mladoj glumici Lei Deutsch.

U sklopu Festivala bit će dodijeljene nagrade za doprinos historiografiji.

Organizatori su Festivala Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Udruga Kliofest, a suorganizatori su Hrvatska matica iseljenika, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski institut za povijest, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Odsjek za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Poljska kulturna udruga ‘Mikołaj Kopernik’, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA i Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

 

Izvor: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

 

Povezane vijesti