GALERIJA CRTA Izložba Mihaele Rašice čije nam slike otkrivaju 'sanjani Dubrovnik'

Postoji Dubrovnik sa zemljopisne karte i postoji sanjani Dubrovnik. Njegovim žiteljima je dobro poznat onaj sanjani grad. Taj se Grad pojavljuje rijetko, kaže Rašica

Izložba Mihaele Rašice

 

Galerija Crta poziva zainteresiranu javnost na otvorenje samostalne izložbe 'Slike ljeta, slike Grada' Mihaele Rašice koja će se otvoriti u srijedu, 17. svibnja u 19 sati u prostoru ove poznate zagrebačke galerije (Švarcova 18).

- Ljetno veče, oko osam sati. Tuku gradska zvona svoju zelenu zvonjavu. Njihov mjeden zvuk miješa se s piskutavim zavijanjem čiopa. Kao na poziv, lokalni stanovnici Svete Marije navlače šlape i izlaze na taracu s kutijom španjuleta. Muški nose majice-sokolice, tirake njih im se bijele na potamnjeloj koži kao čista i nova jedra. Žene nose široke veste i kotule pod čijim oblastima tijelo šeta slobodno i golo.

Postoji Dubrovnik sa zemljopisne karte i postoji sanjani Dubrovnik. Njegovim žiteljima je dobro poznat onaj sanjani grad. Taj se Grad pojavljuje rijetko.

Zimi ga tek naslućujemo, u gruboj kori naranče ili glavama oleandra. A  ljeti; ljeti ga tražimo i nalazimo uvijek po rubovima i u pukotinama; u trenutcima tišine dok traje dvokorak zvukova zvona i žamora turista. U ovoj izložbi donosim svoje impresije Dubrovnika ljeti.

Crtam friz crteža u tehnici prešanog ugljena i grafita na papiru. Na njemu se smjenjuju razni obrisi ljudi i pojava; automobili, brodovi, kupači, crkve, semafori... koji funkcioniraju kao utisci, impresije.

Ne donosim o njima ni sudove ni stavove. Bivam u Gradu i s Gradom kao što biva njegov kamen. Šutim i trajem - o svom radu piše Mihaela Rašica.

Izložba se može razgledati do 31. svibnja.

 

Tomislav Vuković

 

Povezane vijesti