DOKUKINO KIC Film o neopjevanoj kraljici bossa nove

'Miúcha: Glas Bossa Nove' donosi dosad neispričanu priču o anti-muzi koja cvate i time razbija dosadašnji isključivo muški narativ ovog brazilskog glazbenog fenomena

Dokukino KIC, Bossa Nova

 

Dokumentarni film 'Miúcha: Glas Bossa Nove' iz feminističke perspektive govori o povijesti ovog slavnog brazilskog glazbenog pravca i to kroz dramatičnu životnu priču Miúche, jedine umjetnice koja je skladala, snimala i nastupala sa zlatnim trojcem bossa nove, Tomom Jobimom, Viniciusom de Moraesom i Joãom Gilbertom, a čija uloga se dosad nije dovoljno vrednovala.

U distribuciji Restarta, film Liliane Mutti u hrvatskim kinima gledamo u lipnju kao uvod u Dokumentarno ljeto i premijerno u zagrebačkom Dokukinu KIC.

U rasponu od 20 godina, od 1962. do 1982., film prati Miúchinu borbu da postane prepoznata pjevačica kao i njezin turbulentni brak s Joãom Gilbertom, pionirom bossa nove. Koristeći kućne 16 milimetarske snimke, Miúchine dnevnike i pisma, film s velikom pažnjom bilježi svaki trenutak zajedničkih uspona i padova u turbulentnim vremenima u kojima su živjeli i djelovali, a dio njihovih uspjeha, ali i siromaštva i ludila, prenesen je kroz umjetničine nježne akvarele.

'Miúcha: Glas Bossa Nove' donosi dosad neispričanu priču o anti-muzi koja cvate i time razbija dosadašnji isključivo muški narativ ovog brazilskog glazbenog fenomena.

 

In Portal

 

Povezane vijesti