Uskoro započinje osmi Periskop - festival suvremenog plesa i cirkusa u Rijeci

Uzbudljivi svijet suvremenog plesa i cirkusa otvara svoja vrata na Periskopu! Ovogodišnje izdanje festivala donosi inspirativan program za sve ljubitelje umjetnosti i pokreta

Vizual.

 

Kroz plesne korake i cirkuske podvige, Periskop - festival suvremenog plesa i cirkusa, u organizaciji udruge Prostor Plus, otvara vrata ljubiteljima umjetnosti i pokreta od 25. kolovoza do 10. rujna. Očekuju vas predstave suvremenog plesa i cirkusa, prezentacija rada cirkuske rezidencije i četiri edukativne radionice gdje možete isprobati neobične vještine iz područja suvremenog cirkusa i plesa.

Festivalski program započinje umjetničkom rezidencijom Danijele Zec iz Slovenije u sklopu Cirkuske rezidencijalne mreže, a svoj rad u nastajanju ‘Forest’ prezentirat će u Filodrammatici u četvrtak, 7. rujna s početkom u 19,30 sati. ‘Forest’ je treći i posljednji dio osobne trilogije pod nazivom ‘Niti PraGozd’, a bavi se ‘motorom’ društvenih promjena, odnosno nenasilnom radikalizacijom te položajem individuuma u društvu, fokusirajući se na položaj žene koji se razlikuje od položaja hegemonijskih muškaraca. Na rezidenciji u Rijeci, Danijela će se fokusirati na solo dijelove performansa i istraživati kako bi se otpadni materijali mogli kombinirati u zračnim akrobacijama.

Ako ste ljubitelj umjetnosti, plesa i cirkusa, iskoristite priliku za istraživanje cirkuskih i plesnih vještina te se prijavite na radionice skippinga, tehnike na statičnom trapezu, žonglerskog pokreta i tehnike te dinamike na svili i užetu, koje se održavaju idući tjedan u Filodrammatici. Neovisno o tome imate li iskustva ili ste totalni početnik, na radionicama će biti prostora i aktivnosti prilagođenih vašem iskustvu, a prijavom na više radionica ostvarite popust.

Zavirite u svijet kreativnosti, osjetite ritam života i prepustite se radosti skakanja na ‘SKIPPING’ radionici, koju će voditi priznati mentor Andreas Hannes u ponedjeljak, 4. rujna od 18,30 do 20,00 sati.

Radionica tehnike na statičnom trapezu otkriva tajne elegancije i gracioznosti ovog predivnog cirkuskog umijeća kojeg možete isprobati u utorak, 5. rujna od 17,00 do 20,00 sati uz mentoricu Petru Najman.

Zaigrajte se i naučite zračne cirkuske vještine na radionici dinamike na svili i užetu s mentoricom Danijelom Zajc u subotu, 9. rujna od 10,00 do 13,00 sati. Povežite se sa svojim unutarnjim cirkuskim umjetnikom i istražite granice mogućeg na cirkuskoj radionici koja potiče kreativnost i izražajnost u zraku.

Otkrijete različite pristupe umjetnosti žongliranja i manipulacije objektima na radionici žonglerskog pokreta i tehnike gdje se umjetnost i cirkus susreću kako bi otkrili skrivene dimenzije izvođačkog svijeta. Radionica se održava u subotu, 9. rujna od 17,00 do 20,00 sati uz mentore Mismo Nismo.

Glavni program festivala rezerviran je za izvedbeni dio s predstavama suvremenog plesa i cirkusa gdje možete pogledati:

  • - Ponedjeljak, 4. 9., 21 h - HKD na Sušaku - ZAGRLJAJI, Ksenija Zec
  • - Utorak 5. 9., 21 h - HKD na Sušaku - GRAD, Andreas Hannes
  • - Srijeda 6. 9., 20 h - Filodrammatica - Novi horizonti: MIR I TIŠINA, Larisa Štefančić
  • - Srijeda 6. 9., 21 h - HKD na Sušaku - Novi horizonti: MOJA SMRT I JA, Petra Najman/Cirkorama
  • - Četvrtak 7. 9., 21 h - HKD na Sušaku - Lokalna autorica: MELODRAMA, Ivana Kalc
  • - Petak 8. 9., 21 h - Filodrammatica - ŽONGLERSKI KONCERT, Mismo Nismo (SLO)
  • - Subota 9. 9., 21 h - HKD na Sušaku - HEROES, Mia Zalukar & Bruno Isaković
  • - Nedjelja 10. 9. 20 h – Filodrammatica - Periskop OUTRO: PREDSTAVA KOJA NASTAJE, NDA CRO

Ulaznice za sve predstave mogu se nabaviti na blagajni na mjestu izvedbe jedan sat prije početka svake predstave uz mogućnost festivalske ulaznice i posebnih popusta, a potrebna je  prethodnu najava i rezervacija putem e-maila festival.periskop@gmail.com. Detalje o festivalu, svim predstavama i cjelokupnom programu pogledajte na www.periskopfestival.com.

Pokrovitelji festivala su Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija RH, Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, Zaklada Kultura nova, te podrške Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, SU Molekula, Cirkuske rezidencijalne mreže i Mreže izvedbenih umjetnosti.

 

In Portal

 

Povezane vijesti