TIFLOLOŠKI MUZEJ Izložba 'Rak i mir' dočarava iskustvo žena iz Udruge oboljelih i liječenih od raka 'Sve za nju'

Između ostalih izložbenih elemenata, na zidu Muzeja privlači 'Priča o raku' autorice Ivane Mihaljević Kuhar, koja se suočila s opakom bolešću u 39. godini, dovevši je do novih životnih saznanja

Izložba 'Rak i mir', autorice

 

U Tiflološkom muzeju u Zagrebu prošli je tjedan otvorena izložba 'Rak i mir', autorica Željke Sušić i profesorice Žarke Vujić u suradnji sa studentima četvrte godine Diplomskog studija muzeologije i upravljanja baštinom. Izložba će biti otvorena do 15. listopada.

Participativna izložba proizašla je iz održanih taktilno-kinestetičkih radionica, koje su se provodile u Tiflološkom muzeju 2023. godine i u kojima su sudjelovale članice Udruge žena oboljelih i liječenih od raka 'Sve za nju'.

Tijekom zajedničkog druženja bili su usmjereni na promjenu percepcije osobne teškoće, proaktivnu promjenu pristupa življenju, snaženje osobnih kapaciteta osoba te povećanje razine samopouzdanja. Muzej je sagledan kao harmonično mjesto koje pruža zaštitu od izvanjskih, ali i subjektivnih utjecaja.

Voditeljice radionica su Marina Bauer, akademska kiparica čiji su rad i istraživanje usmjereni na razumijevanje uloge tjelesne percepcije u doživljaju umjetničkog djela te Zrinka Šimičić Mihanović, plesna umjetnica i somatska praktičarka, čiji se autorski rad artikulira kroz istraživanje pokreta i dodira kao ishodište učenja i međusobne povezanosti te razumijevanja okoliša.

Njima je stalni postav Tiflološkog muzeja bio polazišna točka za samorefleksiju, a potom su kroz dodatni umjetnički rad voditeljice kod sudionika sinergijski povezale dodir, pokret i ples s likovnim oblikovanjem.

Predstavljeni radovi nastali su na spomenutim radionicama, a također su prezentirani i osobni emotivni predmeti i iskazi polaznica radionica. Posebno privlače kao izložbeni elementi ladice s ostavljenim stvarima, kao što su npr. perike, koje su članice odložile sa strane, ali s napomenom da se ne bace i da ih čekaju ako će opet trebati.

Između ostalih izložbenih elemenata, na zidu Muzeja privlači 'Priča o raku' autorice Ivane Mihaljević Kuhar, koja se suočila s opakom bolešću u 39. godini, dovevši je do novih životnih saznanja. Naposljetku, svaki izloženi detalj priča svoju priču, a iza svake od njih stoje stvarni ljudi, sa svojim sudbinama.

Inače, Udrugu žena oboljelih i liječenih od raka 'Sve za nju' osnovale su 21. ožujka 2008. godine tri pacijentice: Vesna Andrijević-Matovac, Bojana Benović i Almenka Balenović, a sjedište joj je u Zagrebu, Ulica kneza Mislava 10 Z.

Za likovno oblikovanje izložbe zadužen je Likovni studio, za tehnički postav studenti četvrte godine Diplomskog studija muzeologije i upravljanja baštinom koji su aktivno sudjelovali u kreiranju izložbe, a za izradu video materijala Mia Dožić.

Tijekom otvorenja izložbe prikazivao se dokumentarno-igrani film 'Jedan dan u Zemaljskom zavodu za odgoj slijepe djece' iz 2007. godine, redatelja Emila Miškovića.

Kao što je istaknula i sama autorica Željka Sušić u katalogu Tiflološkog muzeja - Rak i mir, uspješnost i vrijednost programa može se predstaviti riječima Johna F. Falka, koji kaže da sami korisnici, a ne producenti programa, ocjenjuju njegovu važnost i potrebitost.

Ovim projektom koji završava prezentacijom radova Tiflološki muzej je, kroz likovnost kao jedan oblik neverbalne komunikacije, ukazao na mogućnost aktivne, sudioničke povezanosti sa zajednicom.

Prvi dan izložbe prošao je s velikim interesom posjetilaca, a nadamo se da će tako biti sve do završetka, budući je ovo prilika da se na jednom mjestu osvjesti i vidi ono što prolaze članice iz Udruge žena oboljelih i liječenih od raka 'Sve za nju', od trenutka saznanja dijagnoze pa sve kroz liječenje, a što se zahvaljujući suradnji s autoricama izložbe te voditeljicama radionica uspjelo pretočiti u izložbeno interpretiranje stvarnosti.


Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti