Kroz Periskop zavirili smo u svijet suvremenog plesa i cirkusa

Prostor Plus ovim je festivalom obilježio kulturnu i društvenu scenu grada  Rijeke, mapirajući je na kartu regije i Hrvatske, kao grad bogate kulturne ponude prepoznat i izvan riječkih okvira

Prizor s izvedbe.

 

Završilo je osmo izdanje Periskopa - festivala suvremenog plesa i cirkusa u Rijeci. Kroz cirkusku umjetničku rezidenciju, četiri radionice i osam izvedbi, obogatio je kulturnu scenu u području izvedbenih umjetnosti. Ovogodišnje izdanje festivala ponudilo je izvanredne izvedbe koje su istraživale različite aspekte umjetničkog izraza stavljajući u fokus tijelo i pokret.

Festival je otvoren 25. kolovoza, umjetničkom rezidencijom Danijele Zajc koja je istraživala pitanja mikro i makro razina, usporedbe tendencija pojedinca i društva prema samouništenju i može li ekološka katastrofa radikalno promijeniti pogled na osobnu potrošnju, kao i prijedloge za bolje funkcioniranje društva na temelju funkcioniranja šuma. Svoj rad  u nastajanju ‘Forest’, kojeg je prezentirala na festivalu, dio je osobne trilogije pod nazivom ‘Niti PraGozd’.

Tijekom festivala održale su se četiri jedinstvene radionice. Ljubitelji plesa imali su priliku isprobati novu tehniku ‘skippinga’ pod mentorstvom Andreasa Hannesa. Ljubitelji cirkuskih vještina mogli su više naučiti o  tehnikama na statičnom trapezu pod mentorstvom Petre Najman; o dinamici na svili i užetu uz Danijelu Zajc te o žonglerskom pokretu i tehnici uz vođenje kolektiva Mismo Nismo.

Riječka kulturna scena uživala je u umjetničkim izvedbama suvremenog plesa i suvremenog cirkusa u glavnom dijelu festivalskog programa koji se održao prošli tjedan u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i u Filodrammatici.

Tjedan izvedbi otvorila je Ksenija Zec s predstavom ‘Zagrljaji’ u kojoj su se izvođači bavili tjelesnom komunikacijom, empatijom i nježnošću koja se iskazuje grljenjem. Energična  izvedba ‘Grad’, eklektičnog nizozemskog autora Andreasa Hannesa, oduševila je publiku u izvedbi gdje su dva izvođača, neprestanim preskakanjem, ocrtali beskrajne staze imaginarnog grada. Programska linija ‘Novi horizonti’ predstavila nam je nove umjetničke nade. Larisa Štefančić plesnom minijaturom ‘Mir i tišina’ pokazala je svoje plesno umijeće uz propitivanje odnosa tijela i tišine u prostoru te predstavljanje umjetnika kao univerzalnog koncepta. Petra Najman u predstavi ‘Moja smrt i ja’ bavi se prihvaćanju smrtnosti kroz cirkusku tehniku na trapezu uz elemente groteske, horora, drame, komedije i parodije.

Poznata lokalna autorica Ivana Kalc izvela je predstavu ‘Melodrama’. Autorica istražuje kako je spektakl postao središnji dio našeg života kroz prenaglašavanje stvarnosti i beskrajno ‘skrolanje’, čime nas izvedba poziva na duboko razmišljanje o utjecaju medija i tržišta na našu svakodnevicu. Nagrađivani ‘Žonglerski koncert’, alt-art cirkuske grupe Mismo Nismo iz Ljubljane, publiku je nasmijao do suza. U predstavi su predstavili zapanjujuće cirkuske vještine i autorske pjesme koje se bave suštinskim aspektima našeg društva - od uspjeha i neuspjeha kapitalizma do supkultura, tehnologije, droga i nasilja.  Vizualno atraktivna predstava ‘Heroes’ publiku je uvukla u neobičan svemir kojeg su stvorili Bruno Isaković i Mija Zalukar koji propitkuju što nas čeka u budućnosti te potiču na razmišljanje o moralu i etici današnjih heroja. Festival Periskop zatvoren je uz domaće snage Nomad Dance Academy Hrvatska i izvedbu ‘Predstava koja nastaje’ koja je kreirana kroz niz rezidencija unutar različitih lokalnih zajednica, a kroz horizontalno koautorstvo izvođačica i koreografkinja različitih generacija, usmjerenja i iskustava.

Periskop je i ove godine u fokus stavio tijelo i pokret u umjetničkom izražaju te predstavio kulturnoj sceni što je aktualno u području suvremenog plesa i suvremenog cirkusa. Organizatorice festivala iz udruge Prostor Plus djeluju u području neformalnog obrazovanja, samoedukacije, nezavisne kulture i produkcije. Prostor Plus je i ovim festivalom obilježio kulturnu i društvenu scenu grada Rijeke, mapirajući je na kartu regije i Hrvatske, kao grad bogate kulturne ponude prepoznat i izvan riječkih okvira.

Festival ne bi bio bilo moguće ostvariti bez pokrovitelja Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija RH, Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, Zaklada Kultura nova, te podrške Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, SU Molekula, Cirkuske rezidencijalne mreže i Mreže izvedbenih umjetnosti.

 

Fotografija: Sanja Prodan

Izvor: ASIRA

 

Povezane vijesti