Noć muzeja ove godine u znaku potpore sarajevskom Zemaljskom muzeju

"Noć muzeja možda najbolje sublimira što gradovi i kulturne institucije mogu napraviti, a uz snažan angažman muzejske struke oni potvrđuju moć svoje baštine", rekla je pomoćnica ministrice kulture i jedna od inicijatorica manifestacije, Vesna Jurić Bulatović

Ovogodišnja Noć muzeja održat će se u petak, 31. siječnja, kada će se u osamdesetak gradova diljem Hrvatske do kasno u noć posjetiteljima tradicionalno omogućiti besplatni ulaz u muzeje i brojni programi, izložbe, koncerti, promocije, vodstva.
Noć muzeja možda najbolje sublimira što gradovi i kulturne institucije mogu napraviti, a uz snažan angažman muzejske struke oni potvrđuju moć svoje baštine, rekla je pomoćnica ministrice kulture i jedna od inicijatorica manifestacije, Vesna Jurić Bulatović na konferenciji za novinare, na kojoj su dodijeljene zahvalnice svima koji proteklih devet godina podupiru taj projekt.

Najavila je da, u želji da se napravi iskorak, Noć muzeja ove godine organizira akciju potpore zatvorenom Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, najstarijoj muzejskoj instituciji u toj državi, a otvorenje izložbe originalnog nakita iz BiH u Muzeju Mimara bit će ujedno i otvorenje ovogodišnje manifestacije.

Dosad se pokazalo koliko je bitna lokalna zajednica u integraciji s kulturnim ustanovama, pa se kao jedna od središnjih tema devete Noći muzeja istaknuo kulturni turistički itinerer Meštrovića, od Splita do Knina, napomenula je Jurić Bulatović.

Uz dodjelu zahvalnica za dosadašnju potporu, među ostalim, Gradu Zagrebu, Ministarstvu kulture, Hrvatskoj turističkoj zajednici, Udruženju ugostitelja, ZET-u, HRT-u i sponzorima, na konferenciji je predstavljena nova web stranica Noći muzeja.

Ona će biti dostupna na 'pametnim telefonima' i tabletima, na njezinoj Facebook stranici organizirat će se nagradni natječaj za najbolju fotografiju s manifestacije. Na toj će se stranici objavljivati svi podaci o svim muzejima koji sudjeluju u Noći muzeja - dosad se prijavilo njih 180 iz 80 gradova, sa 727 događanja, a organizatori očekuju više od 320 tisuća posjetitelja.

Hina

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL