Branimir Šutalo: Kako film 'Vuk s Wall Streeta' vrijeđa osobe s invaliditetom

Osim standardnih psovki, likovi u filmu se koriste i pridjevima vezanim uz osobe s invaliditetom, a posebno često se koristi pridjev retardiran. Organizacije koje se bore za prava osoba s invaliditetom vjerojatno i ne bi reagirale tako žestoko da Jordan Belfort, raspojasani njujorški broker kojeg tumači Leonardo Di Caprio, ne opisuje stanje nakon uzimanja droge Quaalude kao ”fazu cerebralne paralize”

Najnovije filmsko ostvarenje redatelja Martina Scorsesea Vuk s Wall streeta ne prestaje izazivati kontroverze. Za sve one, a sebe ubrajam u takve,  koji smatraju da bi autor morao biti u stanju ispričati filmsku priču unutar 90 do maksimalno 120 minuta, kontroverzna je i duljina filma od puna tri sata. Drugima je problematična eksplicitna golotinnja, a trećima smeta silna količina psovki koje koriste likovi na filmu. Dovoljno je reći da je Vuk s Wall streeta, ako izuzmemo dokumentarac o tom fenomenu,  zasjeo na prvo mjesto filmova u kojima najviše puta čujemo riječ “fuck“. Sljedeći film koji će htjeti zasjesti na prvo mjesto te liste morat će imati likove koji izgovoraju riječ “fuck“ više od 569 puta.
Svima onima koji smatraju da je film “pretjerao“ pridružili su se i mnoge osobe s invaliditetom u SAD. Osim standardnih psovki, likovi u filmu se koriste i pridjevima vezanim uz osobe s invaliditetom, a posebno često se koristi pridjev retardiran. Organizacije koje se bore za prava osoba s invaliditetom vjerojatno i ne bi reagirale tako  žestoko da Jordan Belfort, raspojasani njujorški broker kojeg tumači Leonardo Di Caprio, ne opisuje stanje nakon uzimanja droge Quaalude kao ”fazu cerebralne paralize”.
"Način na koji se u Vuku s Wall streeta služe s uvredljivim izrazima za osobe s invaliditetom i groteskno ismijavnje cerebralne paralize je nedopustivo“, kaže Stephen Bennett, predsjednik i izvršni direktor United Cerebral Palsy.
Kritikama se pridružio i Peter Berns, izvršni direktor organizacije The ARC, jedne od najvećih organizacija koja se bori za prava oboljelih od cerebralne paralize: "Hollywood jednostavno ne shvaća neke stvari. Među mnogima koji su ovih dana otišli u kino pogledati Vuka s Wall streeta ima puno osoba s invaliditetom, njihovih obitelji i prijatelja. Vrijeme je da se Hollywood probudi i uvidi da njegova publika zaslužuje bolje“.
Kontroveze koje je film izazvao komentirala je glavna zvijezda i producent filma Leonardo Di Caprio: "Prvi put u svojoj karijeri se susrećem s ovakvim reakcijama. Redatelj je puno iskusniji po tom pitanju. Nismo htjeli nikoga povrijediti, a posebno ljude koji su bili žrtve Belfortovih makinacija“.
Ne znamo što bi Di Caprio rekao na prigovore osoba s invaliditetom. Barem bi on trebao biti osjetljiv prema njihovim pravima jer mu je baš uloga mentalno zaostalog mladića u filmu Što muči Gilberta Grapea? iz 1993. godine donijela prvu nominaciju za Oskara i dala uzlet njegovoj karijeri. 

Branimir Šutalo