Dječak s Downovim sindromom postao filmska zvijezda

Dječakova majka nije imala uplakane oči samo zato što je promatrala sina koji započinje snimanje svoga prvog filma, već zato što se prisjećala sinčića koji se rodio slijep, nije prohodao do svoje treće godine i bio prisiljen boriti se s intelektualnim i razvojnim poteškoćama

Prošlog ljeta su roditelji Amy i Ben Wright  uzbuđeno promatrali svog 9-godišnjeg sina Beaua koji boluje od Downovog sindroma kako trči po apalačkom gorju blizu grada Beckleya (Zapadna Virginija). Posebnost tog događaja je da je to bio početak snimanja nezavisnog filma 'Little Accidents' u kojem Beau glumi dječaka s Downovim sindromom.
Amy, dječakova majka, nije imala uplakane oči samo zato što je promatrala sina koji započinje snimanje svoga prvog filma, već zato što se prisjećala sinčića koji se rodio slijep, nije prohodao do svoje tri godine i bio prisiljen boriti se s intelektualnim i razvojnim poteškoćama. No više od svega, ova filmska uloga je dala Beau priliku da dokaže svijetu da oboljeli od Downovog sindroma mogu puno više nego što većina misli.

Rođen za film

Film 'Little Accidents' prošli je mjesec doživio premijeru na najpoznatijem festivalu nezavisnog filma Sundance čiji je osnivač veliki glumac i redatelj Robert Redford. Beau glumi Jamesa, ulogu koju je redateljica i scenaristica filma Sara Colangelo i zamislila za dječaka s Downovim sindromom. U filmu također glume poznate glumice Elizabeth Banks (Igre gladi ) i Chloe Sevigny (Dečki ne plaču).

Cijela priča je počela početkom prošle godine kad su Ben i Amy čuli za nacionalnu filmsku audiciju u kojoj se traži dječak s Downovim sindromom.

"Nismo bili sigurni ali su nas prijatelji, znajući koliko je Beau talentiran,  uvjerili da bi trebali pokušati“, prisjećaju se Ben i Amy.

Naročitu zadršku prema audiciji je  imao otac Ben koji je i sam imao glumačkog iskustva i to u poznatom filmu Olivera Stonea 'Rođen 4. srpnja'. Roditelji su Beau predložili da ga prijave za filmsku audiciju i nakon što su mu ispričali o kakvoj se ulozi radi, Beau se samo povukao u svoju sobu.

Baš je cool biti zvijezda

“Bili smo prilično iznenađeni kad je sutra ujutro za doručkom Beau jednostavno izjavio da želi ići na audiciju“, priča Ben Wright. 

Ubrzo nakon toga Beau je zajedno sa svojom starijom sestrom Emmom Grace počeo vježbati za audiciju. Beau bi ponavljao naučeni tekst pred kamerom i s vremenom mu se stvar počelaa sve više sviđati. Do svibnja, audicija se svela na Beau i još jednog dječaka, a do lipnja uloga je bila njegova. “Kad smo dobili vijest Beau nije mogao doći sebi od sreće, kao ni svi mi ostali u obitelji“, prisjeća se majka Amy.

Filmska premijera u Sundanceu bila je obilježena samim pohvalama. Kritika je jednoglasno hvalila filmski prvijenac Sare Colangelo.
No Sundance je obilježila jedna druga zvijezda. Beau Wright, dječak s Downovim sindromom, hodao je crvenim tepihom skupa s ostalim velikim filmskim zvijezdama. Uživao je sjedeći na premijeri vlastitog filma kao mali princ.

Baš mi je sve ovo cool. Sviđa mi se biti filmska zvijezda“, ozareno je rekao Beau.

Branimir Šutalo