Novi simbol osoba s invaliditetom prikazan u njujorškom Muzeju suvremene umjetnosti

"Znak pristupačnosti predstavlja vrhunski primjer korištenja vizualnog izraza kako bi se potakla rasprava što osobe s invaliditetom znače društvu. Simbol nije samo efektan, već je jednostavan i elegantan“, rekla je kustosica muzeja Paola Antonelli

Dizajnerski osvježeni plavobijeli znak koji već godinama simbolizira pristupačnost za osobe s invaliditetom i kojega smo susretali na parkiralištima, restoranima, toaletima i sl, pronašao je svoje mjesto u svijetu visoke umjetnosti.
Njujorški Muzej suvremene umjetnosti (The Museum of modern art) izlaže novu, aktivniju verziju simbola osoba s invaliditetom zajedno sa drugim simbolima koji su kulturalno obilježili 20. stoljeće, od @ simbola pa do kultne video igrice Pac-man.  
Novi znak pristupačnosti nastoji aktivnije prikazati život s invaliditetom.
Revidirani simbol prikazuje osobu u invalidskim kolicima u pokretu.
Autori novog dizajna su Tim Ferguson-Saunder, Brian Glenney i Sarah Hendren. 
Simbol je počeo biti sve prihvaćeniji, pa su ga uz mnoge škole i tvrtke prihvatili i NFL momčad Jacksonville Jaguars.
Znak pristupačnosti je doživio veliku počast time što je izložen u uglednom Muzeju suvremene umjetnosti kao dio programa nazvanog A collections of ideas )skup ideja).
"Znak pristupačnosti predstavlja vrhunski primjer korištenja vizualnog izraza kako bi se potakla rasprava što osobe s invaliditetom znače društvu. Simbol nije samo efektan, već je jednostavan i elegantan“, rekla je kustosica muzeja Paola Antonelli. 
Rasprava o procesu stvaranja i o samom simbolu pomoći će da se shvati, ne samo ddizajn, nego i njegov utjecaj na javnost i svakodnevno življenje.
B. Šutalo