Biografija Margaret Thatcher britanska knjiga godine

"Riječ je o elegantnoj i povremeno zabavnoj knjizi, nekoj vrsti autoritativne studije kojoj ćemo se vraćati još desetljećima, ili čak duže", stoji u ocjeni sudačkog panela objavljenoj na posebnoj svečanosti u Londonu

Knjiga "Margaret Thatcher: autorizirana biografija" novinara i urednika Charlesa Moorea proglašena je političkom knjigom godine 2014. u Velikoj Britaniji, kao superiorno pisano inovativno političko štivo koje je značajno utjecalo na političku misao i debatu u toj zemlji u protekloj godini, piše britanski The Telegraph.
Biografija slavne britanske političarke i prve premijerke Ujedinjenog Kraljevstva poznate i kao "Željezna lady" proglašena je najboljom u oštroj konkurenciji u kojoj su još bili memoari političara i bivšeg ministra unutarnje politike Alana Johnsona "This Boy", "Empire of the Deep" Bena Wilsona o povijesti britanske kraljevske mornarice, autobiografija pakistanske djevojčice Malale Yousafzai "Ja sam Malala", "Power Trip" Damiana McBridea, bivšeg savjetnika britanskog premijera Gordona Browna, te "Perilous Question" Antonie Fraser o političkoj drami u Britaniji u tridesetih godina 19. stoljeća.

"Riječ je o elegantnoj i povremeno zabavnoj knjizi, nekoj vrsti autoritativne studije kojoj ćemo se vraćati još desetljećima, ili čak duže", stoji u ocjeni sudačkog panela objavljenoj na posebnoj svečanosti  u Londonu.

Titula Političke knjige godine dodjeljuje se najimpresivnijoj knjizi političke tematike objavljenoj u protekloj godini, te knjizi koja je imala najsnažniji utjecaj na politiku, političku misao i/ili političku debatu. Pobjednički naslov mora bilježiti veliku čitanost, biti predmetom mnogih rasprava, te na značajan način utjecati na britansku političku debatu u tekućoj godini. Također mora imati originalan pristup kojim ruši barijere u području političkog pisma, biti superiorno napisana, temeljiti se na sveobuhvatnim istraživanjima, ali i biti pristupačna širokom čitateljstvu. Dobitniku se uručuje novčana nagrada u visini 10 tisuća funta.

"Prezadovoljan sam jer je moja knjiga konačno priznata kao politička knjiga, koja se bavi jednom izrazito političkom figurom", izjavio je Moore na proglašenju.

Nagradu je prošle godine utemeljio bloger Ian Dale.

Među ostalim je ovogodišnjim dobitnicima i politički komentator i urednik Iain Martin, čija je knjiga "Making It Happen" o propasti Royal Bank of Scotland proglašena najboljim političkim prvijencem godine. U kategoriji praktične politike pobijedila je knjiga "The Blunders of Governments" Anthonyja Kinga i Ivora Crewea, a "Maggie & Me" Damiana Barra proglašena je najboljom političkom satirom godine, dok je Lucy Hughes-Hallett nagrađena za najbolju političku biografiju godine za "The Pike" o životu talijanskog pjesnika i političara Gabriela d'Annunzia.

Nagrada za životno djelo uručena je Michaelu Dobbsu, bivšem zamjeniku predsjednika Konzervativne stranke i autoru trilogije "House of Cards" adaptirane u Britaniji i SAD-u u televizijski serijal.

Hina