Junakinje Disneyevih crtića, poput Snjeguljice i Pocahontas, sada se prikazuju kao djevojke s invaliditetom

Stručnjaci i borci za prava osoba s invaliditetom pohvalili su i podržali ovaj pristup. “Jedna od pet osoba u SAD-u ima neku vrstu invaliditeta. Disney je sa svojim nekorištenjem likova s invaliditetom zanemario 20 posto populacije koja je jednako odrasla i sanjala uz sve te likove iz bajki“, rekla je Carol Glazer, predsjednica američkog Nacionalnog udružennja OSI

Od Snjeguljice u invalidskim kolicima do Pocahontas koja bez jedne noge hoda uz pomoć štaka, sve su to Disney princeze koje se mogu pronaći u crtežima kontroverznog modnog kritičara Alexsandra Palomba.
Palombo u svom najnovijem umjetničkom izražaju ljepotice iz svijeta bajki prikazuje kao djevojke s invaliditetom, što je u potpunom kontrastu s Disney standardima.
“Htio sam dati na vidljivosti problemu s kojim se susreće iznimno veliki broj ljudi“, rekao je 40-godišnji Palombo.
Milanski umjetnik je pored crteža poznatih likova s invaliditetom postavio pitanje: “Da li vam se još uvijek sviđamo?“. 
“Jeste li ikada vidjeli lik s invaliditetom u Disney filmu“, upitao se Palombo u svom blogu Humor chic.
Stručnjaci i borci za prava osoba s invaliditetom pohvalili su i podržali Palombov umjetnički rad i pristup. “Jedna od pet osoba u SAD ima neku vrstu invaliditeta. Disney je sa svojim nekorištenjem likova s invaliditetom zanemario 20 posto populacije koja je jednako odrasla i sanjala uz sve te likove iz bajki“, rekla je Carol Glazer, predsjednica Nacionalnog udružennja OSI. Glazer je pohvalila serije kao što su Push girls i Glee, koje su u prvi plan stavile likove u invalidskim kolicima.    
Susan Stout, predsjednica Koalicije amputiranih, rekla je kako bi voljela vidjeti neku od Palombovih ljepotica i na velikom ekranu.
O problemima ljudi s amputacijom je kroz svoje crteže Palombo pokušao izraziti i svoj hendikep. Naime, Palombo je prije dvije godine obolio od rijetke vrste karcinoma zbog kojega je ostao bez dijelova gornjeg i donjeg ekstremiteta.
Uz Snjeguljicu i Pocahontas, u Palombovim crtežima susrest ćemo i ostale ljepotice iz svijeta bajki. Saznat ćemo je li staklena cipelica stala na Pepeljuginu protezu i kako su se s drugim sličnim situacijama nosile ostale ljepotice.
B. Šutalo