Roditelji djece s teškoćama u razvoju tužili zabavne parkove Walta Disneya zbog kršenja Zakona o pravima osoba s invaliditetom

Prije rujna prošle godine osobe s invaliditetom mogle su preskočiti duge redove i odmah pristupiti željenoj atrakciji ili vožnji u lunaparku. Walt Disney korporacija je tvrdila da je ukinula to pravo jer su mnoge osobe bez invaliditeta kršila koristile tu povlasticu, a čak su zabilježeni slučajevi lažiranja invaliditeta kako bi se preskočili redovi, tvrde u Disneyu

.Roditelji 16-ero djece s razvojnim poremećajima podigli su tužbu protiv Walt Disney zabavnih parkova zbog kršenja Zakona o pravima Amerikanaca s invaliditetom
Oni tvrde da nova pravila za osobe s invaliditetom, koje je u rujnu prošle godine Disney uveo u svojim zabavnim parkovima, direktno krše pčrava djece s razvojnim poremećajima, a naročito s autizmom, koja nisu u stanju dulje vrijeme čekati u redovima.
Prije rujna prošle godine osobe s invaliditetom mogle su preskočiti duge redove i  odmah pristupiti željenoj atrakciji ili vožnji u lunaparku. Walt Disney korporacija je tvrdila da je ukinula to pravo jer su mnoge osobe bez invaliditeta kršila koristile tu povlasticu, a čak su zabilježeni slučajevi lažiranja invaliditeta kako bi se preskočili redovi, tvrde u Disneyu. 
Prema novim pravilima djeca s invaliditetom ne moraju čekati u redovima, ali razdoblje koji bi čekali u redu moraju provesti animirajući se na neki drugi način.
Roditelji u tužbi naglašavaju kako novi pravilnik, zbog naravi invaliditeta,  niti malo ne pomaže njihovoj djeci. Za djecu s autizmom svako čekanje je teško, bez obzira čekali u redu ili ne. Roditeljske strategije, poput odvlačenja pažnje,  koje funkcioniraju kod neurotipične djece, u pravilu nemaju efekta kod djece s autizmom.
Djeca s autizmom će teško prihvatiti da će morati otići negdje na sat vremena, a tek onda doći na ludu vožnju. Takve situacije znaju biti okidači za ekstremne emotivne reakcije kod djece s autizmom.
"Zbog izrazito pozitivnog učinka kojega su imali na njihovu djecu, roditelji djece s razvojnim poremećajima obožavali su Disneyeve zabavne parkove. Nažalost, novouvedene mjere su to promijenile“, rekao je odvjetnik roditelja Andy Dogali.
Zadovoljstvo koje su njihova djeca osjećala i iskazivala na disneyevim zabavnim parkovima bilo je nešto posebno i jedinstveno, što nisu mogli pronaći na drugim mjestima.
"Baš zato smo tužni i posebno razočarani“, rekli su roditelji.

Branimir Šutalo