Šokantno istraživanje: Poremećaji prehrane, poput bulimije i anoreksije, sve su učestaliji i kod muškaraca

"Rezultati našeg istraživanja pokazuju da muškarci imaju posebne probleme u prepoznavanju vlastitog poremećaja prehrane i zbog toga što se o poremećaju prehrane govori kao o ženskom problemu", kažu voditeljice istraživanja Ulla Raisanen i Kate Hunt

Poremećaji prehrane kod mladih muškaraca mogu proći nezamijećeno zbog toga što je uvriježeno vjerovanje da od toga pate samo djevojke, upozoravaju znanstvenici koje prenosi BBC.
Takva se dijagnoza ne postavlja kod mladića i stoga se i ne liječe od anoreksije i drugih poremećaja prehrane unatoč tomu što su četvrtina osoba s poremećajima prehrane upravo muškog spola, pokazuje britansko istraživanje.

Prema zaključku znanstvenika u radu objavljenom u časopisu British Medical Journal Open teret pravodobne dijagnoze je na primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Znanstvenici sa sveučilišta u Oxfordu i Glasgowu intervjuirali su 39 mladih osoba u dobi od 16 do 25 godina među kojima je bilo i deset muškaraca o njihovim iskustvima s dijagnostikom, liječenjem i potporom koju dobivaju osobe koje pate od poremećaja prehrane.

Utvrdili su da se kod mladića s poremećajima prehrane takva dijagnoza nije postavila, nisu liječeni i nisu bili obuhvaćeni istraživanjima. To je dijelom i zbog toga što muškarci ne znaju prepoznati vlastite simptome unatoč tomu što primjerice povraćaju hranu, ne jedu danima ili opsesivno broje kalorije.

"Rezultati našeg istraživanja pokazuju da muškarci imaju posebne probleme u prepoznavanju vlastitog poremećaja prehrane i zbog toga što se o poremećaju prehrane govori kao o ženskom problemu", kažu voditeljice istraživanja Ulla Raisanen i Kate Hunt.

Poremećaji prehrane uključuju anoreksiju, bulimiju i prejedanje.

Procjenjuje se da je godišnji trošak liječenja poremećaja prehrane u Britaniji dosegnuo 85 milijuna eura.

Hina